Kína kegyelmet kér a miniszterelnöki cipőhajigálónak

Kína miniszterelnöke, Ven Csia-pao (Wen Jiabao) arra kérte a cambridge-i egyetemet, legyen elnéző azzal a német diákjával, aki február elején feléje hajította cipőjét egyik előadásán.

Kína miniszterelnöke, Ven Csia-pao (Wen Jiabao) arra kérte a cambridge-i  egyetemet, legyen elnéző azzal a német diákjával, aki február elején feléje hajította cipőjét egyik előadásán.

„Egy fiatal diák számára az oktatás a legjobb segítség, és remélem, hogy lehetősége lesz folytatnia tanulmányait” – olvasható a  miniszterelnök levelében, amelyet Kína londoni nagykövetsége tett közzé a hét végén. A  miniszterelnök reményét fejezi ki, hogy a diák belátja hibáját, és formálódó világnézetét arra használja, hogy megismerje a „valódi”  Kínát.

Ven Csia-pao február 2-án tartott előadást a patinás brit egyetemen, amikor a német diák, Martin Jahnke megpróbálta  sportcipőjével eltalálni. A tettes cipője elhajítása közben azt  kiabálta: „Ez botrányos. Hogy lehet, hogy az egyetem hasra vágódik ez előtt a diktátor előtt?” A lábbeli nem találta el a politikust, tőle egy méterre a pódiumra esett. A 27 éves diák ezen a héten áll a törvény elé, elmarasztaló ítélet esetén fél év börtönnel,  illetve közel 5700 eurós pénzbírsággal sújthatják.

A miniszterelnök megemlíti, hogy a történtek után a diák  és az egyetem is azonnal bocsánatot kért. Felhívja a figyelmet  ugyanakkor arra is, hogy a Peking által „megvetendőnek” minősített cipőhajigálás nagy felháborodást váltott ki a hallgatóság körében, és megtépázta  továbbá a cambridge-i egyetem tekintélyét Kínában.

„A diák cselekedete azt mutatja, hogy alapvető ismeretek is hiányoznak Kínáról” – áll a kormányfői nyilatkozatban.

A security guard picks up a shoe that was thrown towards Chinese Premier Wen Jiabao at the University of Cambridge
A security guard picks up a shoe that was thrown towards Chinese Premier Wen Jiabao at the University of Cambridge
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.