Kína is elfordul Észak-Koreától

A dél-koreai sajtó értesülései szerint a kínai Dandong határváros vámhivatala a múlt pénteken megakadályozta, hogy észak-koreai tehergépkocsik tiltott „stratégiai anyagot” szállítsanak be a KNDK-ba. Az esemény azt jelzi, hogy Kína az ENSZ BT által elfogadott szankcióknak megfelelően próbál fellépni Észak-Koreával szemben.

A kínai Dandong és az észak-koreai Sinüidzsu városokat összekötő híd bonyolítja le a két ország közötti kereskedelmi forgalom 80 százalékát, így a tiltott szállítmányok is jó eséllyel itt bukkannak fel. A dandongi vámhivatal által feltartóztatott 70 kilogrammnyi vanádiumot gyümölcsök szállítására használt ládákban akarták bevinni a KNDK-ba. A különleges hőtűrő képességű fém a rakétagyártásnál szükséges stratégiai alapanyag, a feltartóztatott mennyiség piaci értéke körülbelül 30 ezer dollár.

Úgy tűnik, hogy Kína igyekszik felfüggeszteni együttműködését az ENSZ BT által a közelmúltban feketelistára helyezett észak-koreai vállalatokkal is. Az elmúlt évek során Dél-Korea nem kis aggodalommal figyelte, hogy a nagy mennyiségű kitermelendő színesfémmel rendelkező Észak-Koreában egyre több kínai cég hajt végre bányaipari befektetéseket. A legnagyobb kínai beruházás helyszíne a Jalu (koreaiul Amnok) folyótól nem messze lévő heszani rézbánya, amelynek az idén a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 60. évfordulója miatt szimbolikus szerepet is szántak.

A kínaiakkal együttműködő koreai vállalat azonban felbukkant az ENSZ BT által közzétett feketelistán, így pár napja a kínaiak leállítottak minden együttműködést a céggel, sőt a bánya fejlesztését is felfüggesztették. Mindezek ellenére a két ország közötti külkereskedelmi forgalom az év első felében hírtelen megugrott, a tavalyi év hasonló időszakához képest négyszeresére emelkedett. Mindez a KNDK fokozódó elszigetelődésével magyarázható: a japán, majd a dél-koreai üzleti kapcsolatok befagyásával a rezsim egyetlen partnere Kína maradt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.