Kína gyártott fegyvert Észak-Koreának?

Szakértők szerint nagyon valószínű, hogy a múlt vasárnapi észak-koreai katonai parádén bemutatott új fegyver kínai gyártmányú vagy legalábbis a technológia Kínából származik. Ha ez igaz, akkor Kína megsértette az Észak-Koreát érintő szankciókat.

Szakértők szerint igen valószínű, hogy Kína eladta a terveit, esetleg le is gyártotta Észak-Koreának azt a rakétaszállító járművet, amelyet a Kim Ir Szen századik születésnapján rendezett katonai parádén mutattak be. A parádén feltűnt fegyver eredete a Jane's Defence Weekly védelmi témájú hetilapban merült fel. Az újság szerint a 16 kerekű jármű – amely valószínűleg rakéta kilövésére is alkalmas - nagyon hasonlít a kínai rakétaszállító eszközökhöz. A lap idéz egy szakértőt is, aki szerint már az ENSZ Biztonsági Tanácsa is vizsgálódik az ügyben. Ha kiderül, hogy a technológia vagy a jármű Kínából származik, akkor Peking megsértette az ENSZ határozatait, amelyet Észak-Korea 2006-os és 2009-es atomtesztjei után vezettek be az ország ellen.

–Biztos vagyok benne, hogy Kína segíti Észak-Koreát a fegyverkezésben, de azt nem tudjuk, hogy milyen mértékben – mondta Leon Panetta amerikai védelmi miniszter a képviselőház egyik bizottsága előtt. Panetta azonban részleteket nem közölt az információ „érzékenysége” miatt. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője azonban azt mondta, elhiszik, hogy Kína nem sértette meg a határozatokat, és nem tudnak arról sem, hogy az ENSZ vizsgálná az ügyet. Peking is tagadta a vádakat. -Kína mindig ellenezte tömegpusztító fegyverek és a hordozásukra alkalmas eszközök terjesztését - mondta a kínai külügyminisztérium szóvivője.

A szakértők szerint nagyon elképzelhető, hogy a technológia kínai, de azt már nehezebb bizonyítani, hogy Kína megsértette-e a szankciókat. Pieter Wezeman, a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet szakértője szerint Észak-Korea másik országból is exportálhatta a járművet, vagy akár nem katonai célokra is eladhatták Phenjannak, például építkezésekhez.

Szerdán egyébként Észak-Korea bejelentette, hogy megtorlásképpen a rakétafellövés elítélő fogadtatása miatt valószínűleg végrehajtják majd a harmadik nukleáris kísérletet. Csütörtökön pedig közölték, hogy kivizsgálták már, miért esett le a rakéta múlt hét pénteken, részleteket azonban még nem közöltek. –Teljesen mindegy, hogy az USA, Japán és követői mivel vádolnak minket, teljesen mindegy, hogy Li Mjung-bak patkánybandája milyen dühösen cincog, sorozatban fogjuk fellőni a békés célú rakétáinkat – mondta az űrprogram szóvivője.

A rakétaszállító eszköz állítólag a kínai járművekre hasonlít. Ekkora fegyvere még nem volt Észak-Koreának
A rocket is carried by a military vehicle during a military parade to celebrate the centenary of the birth of Kim Il-sung in Pyongyang April 15, 2012. REUTERS/Bobby Yip (NORTH KOREA - Tags: POLITICS MILITARY ANNIVERSARY TRANSPORT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.