Kína és Japán szigetek nevein kapott össze

Peking hivatalosan is tiltakozott amiatt, hogy Japán saját nevet adott a Tiaojü-szigethez tartozó egyes területeknek. A 39 lakatlan sziget megnevezését tartalmazó tokiói névsor pénteken került nyilvánosságra.

Az üggyel kapcsolatban Hung Lej kínai külügyi szóvivő közleményében kijelentette: a japán részről tett bármilyen egyoldalú lépés a Tiaojü-szigettel és a hozzá tartozó szigetecskékkel kapcsolatban törvénytelen és érvénytelen. E területekre vonatkozóan leszögezte: azok ősidők óta Kína területének szerves részét képezik, s felettük Kína vitathatatlan szuverenitást élvez.

-Mindegy milyen neveket ad Japán a Tiaojü-szigethez kapcsolódó kis szigeteknek, az nem fog változtatni a tényen, hogy ezek Kínához tartoznak - hangoztatta a szóvivő.

A kínai törvények szerint az országhoz tartozó szigetek védelmét ellátó állami óceánügyi hivatal ad hivatalos nevet a tengereknek és a szigeteknek - derül ki a Hszinhua hírügynökség jelentéséből.

A mostani alkalommal Pekingben 70, a Tiaojü-szigethez tartozó kis sziget pontos (kínai) nevét adták ki. A kínai kormány által jóváhagyott listát az óceánügyi hivatal és a polgári ügyek minisztériuma is közzétette a honlapján.

A szigetcsoport hovatartozásának történetét eltérően magyarázzák Japánban és Kínában. Térképészeti és egyéb írásos nyomok alapján Kína 1534-től vallja a területéhez tartozónak, és úgy véli, hogy az első kínai-japán háborúban elfoglalt területeket később az 1952-ben érvénybe lépett San Franciscó-i békeszerződés értelmében vissza kellett volna kapnia. Japán ezt nem ismeri el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.