Kína elleni dzsihádra szólít az al-Kaida

Kína elleni dzsihádra, szent háborúra szólította az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat az északnyugat-kínai ujgur muzulmán kisebbséget

A kínai kommunista rezsim ugyanarra a sorsra jut majd, mint annak idején a Szovjetunió – jósolta kiáltványában Abu Jahja  al-Líbi, az al-Kaida egyik vezetője. A szöveget az iszlamista  honlapokat figyelő amerikai SITE központ ismertette csütörtökön.

– Turkesztáni testvéreink tudják, hogy az üdvözülésnek, valamint  az elnyomás és az igazságtalanság megszüntetésének nincs más módja,  mint visszatérni a hithez, és felkészülni a szent háborúra – szónokolta Líbi, az iszlamisták által használt néven emlegetve az  északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területet (Xinjiang  Uygur Zichiqu). A kilencperces felvételen hosszasan ecsetelte az  ujgurok helyzetét, részletesen kifejtve milyen hátrányos megkülönböztetésben van részük.

Az ateista állam sorsa a kihalás. "A kínai állam ugyanarra a  sorsra jut, mint az orosz medve" - hangoztatta, az ujgurok melletti  kiállásra buzdítva a muzulmánokat. Júliusban súlyos, mintegy 200 halálos áldozatot követelő,  etnikai indíttatású zavargások voltak a felerészben ujgurok lakta Hszincsiang-Ujgurban. A tartományban azóta is feszült a helyzet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.