Kína egyre agresszívebb?

Washington hivatalosan tiltakozott a Pekingnél amiatt, hogy kínai hadihajók „zaklatták” az amerikai haditengerészet egy "fegyvertelen óceánkutató járművét" az ázsiai vizeken. Az esetről kiadott hivatalos amerikai közlemény nem részletezte, hogy a fegyvertelen kutató járműként jellemzett Impeccabble valójában a haditengerészet legkorszerűbb, legtitkosabb tengeralattjáró-felderítő egysége.

Kína a korábbinál agresszívebbnek tűnő magatartást vett fel -  jelentette ki Dennis Blair amerikai nemzeti hírszerzési igazgató  kedden Washingtonban.
A hétvégén a Dél-kínai-tengeren történt incidens a legsúlyosabb 2001 óta, amikor Kína elfogott egy amerikai  kémrepülőgépet – mondta Blair egy szenátusi  meghallgatáson.

Két kínai hajó az USNS Impeccable (T-AGOS-23) óceánkutató körül
Két kínai hajó az USNS Impeccable (T-AGOS-23) óceánkutató körül

Washington hivatalosan tiltakozott a Pekingnél amiatt,  hogy kínai hadihajók „zaklatták” az amerikai haditengerészet egy  „fegyvertelen óceánkutató járművét” az ázsiai vizeken. A Pentagon szerint vasárnap egy kínai hírszerző hajó és négy másik hajó  veszélyesen megközelítette az Impeccable nevű amerikai hajót, amely  civil személyzettel oceanográfiai kutatásokat folytatott a  Dél-kínai-tengeren, nemzetközi vizeken.

Az eset a Hajnan (Hainan) szigettől 120 kilométerre délre történt. „Elvárjuk, hogy a kínai  hajók viselkedjenek felelősségteljesen, és tartózkodjanak a  provokatív tevékenységtől, amely ütközéshez vezethet a tengeren, veszélyeztetve a hajókat és a tengerészek életét” – közölte az  amerikai védelmi minisztérium szóvivője.
Kína külügyi szóvivője kedden válaszképpen közölte: az amerikai  hajó titkos megfigyelést végzett a térségben, az amerikai állítással  szemben nem nemzetközi vizeken, hanem Kína különleges gazdasági  övezetében. Ezzel pedig megsértette a nemzetközi jogot és a kínai  törvényeket.

Az esetről kiadott hivatalos amerikai közlemény nem részletezte, hogy a fegyvertelen kutató járműként jellemzett Impeccabble valójában az amerikai haditengerészet legkorszerűbb, legtitkosabb  tengeralattjáró-felderítő egysége. Nem kétséges, hogy mit keresett a térségben; a kínaiak Hajnan szigeten építették fel új  tengeralattjáró bázisukat. Az Impeccable egyike annak a négy  amerikai hajónak, amely fel van szerelve a legkorszerűbb szonárral,  a SURTASS LFA legújabb nemzedékével, amely nagy távolságból is képes  észlelni a legmodernebb, csendesebb tengeralattjárókat.

Elemzők szerint a tengeri incidenst követő diplomáciai csörte minden bizonnyal hamar véget ér, mivel az egymással szoros  gazdasági, kereskedelmi kapcsolatokat ápoló Washingtonnak és  Pekingnek nem érdeke az ügy felfújása. A vasárnapi eset a legújabb,  a szokásosnál nagyobb nyilvánosságot élvező és valószínűleg veszélyesebb jelenet volt abban a macska-egér játékban, amelyet az  amerikai és kínai haditengerészet erői hosszú ideje folytatnak  egymással a Dél-kínai-tenger térségében - fogalmazott a The Christian Science Monitor keddriportjaban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.