Kína békít Szíriában

Csaj csün (Zhai Jun) helyettes külügyminiszter pénteken érkezett Damaszkuszba, ahol minden érintett felet az erőszak megfékezésére szólított fel.

Damaszkuszba érkezett kétnapos hivatalos látogatásra péntek este Csaj Csün (Zhai Jun) kínai külügyminiszter-helyettes, különmegbízott, aki szír kollégájával, Fejszál Mekdaddal a két ország együttműködéséről tárgyalt a válság ügyében – jelentette a SANA hivatalos szír állami hírügynökség.

„Hivatalos álláspontjának megfelelően Kína az erőszak azonnali befejezésére szólítja fel a kormányt, az ellenzéket és a felkelőket is” – hangsúlyozta Csaj, hozzátéve azonban, hogy a nemzetközi közösségnek tiszteletben kell tartania Szíria szuverenitását, egységét, függetlenségét és területi integritását. „Kína reméli, hogy Szíriában előrelépés történik a nemzeti párbeszéd és a reformok terén" – mondta a politikus.

Bár Bassár el-Aszad elnök rezsimje a héten népszavazást hirdetett Szíria új alkotmányáról, amelyből ellenzéki követelésre hiányzik, hogy Szíriában kizárólag a kormányzó Baath párté lehet a hatalom, az ellenzék jelezte, hogy a folytatódó erőszak miatt bojkottálja a referendumot. A február 26-án tartandó népszavazás kapcsán Csaj úgy fogalmazott, Kína reméli, hogy az is, és a közelgő parlamenti választások is nyugalomban zajlanak majd. Mielőtt elindult volna Damaszkuszba, Csaj leszögezte, Peking nem járul hozzá egy fegyveres beavatkozáshoz Szíriában, sem pedig erőszakos „rezsimváltáshoz", támogatja viszont az új alkotmányról szóló népszavazást.

Az ENSZ közgyűlése csütörtökön fogadott el határozatot Szíria elítéléséről, miután egy hasonló kezdeményezés a Biztonsági Tanácsban meghiúsult az állandó tag Kína és Oroszország vétója miatt. A közgyűlési határozat a nyugati és az arab országok hónapok óta ismert álláspontját erősíti meg, amely szerint a rezsimnek fel kell hagynia a ellenzéki és polgári személyek elleni erőszakkal, Aszadnak pedig távoznia kell a hatalomból.

Csaj Szíriába küldése azt jelzi, hogy Kína szakított a más országok belügyeibe való be nem avatkozás politikájával, amely eddig diplomáciájának fő jellemzője volt. Megfigyelők szerint Peking most azért döntött a fellépés mellett, mert lényegében megbánta, hogy a világszervezetben korábban olyan beavatkozást tett lehetővé, amely Líbiában végül – NATO-támogatással – polgárháborús helyzetet idézett elő, és erőszakos hatalomváltáshoz vezetett. A Zsenmin Zsipao, a kommunista párt szócsöve csütörtökön vezércikkben hangoztatta, hogy Szíriában a külföldi beavatkozás nyomán csak még inkább elfajulna az erőszak, az Egyesült Államok célja pedig a rezsimváltással az, hogy Irán befolyását csökkentse a Közel-Keleten. Ehhez a szintén pártlapként funkcionáló Global Times később annyit tett hozzá, „rossz minden egyes szavazásnál vakon a Nyugat mellé állni”.

Ellenzéki aktivisták szerint eközben rendületlenül folyik az offenzíva az ellenzéki tiltakozások központja, Homsz ellen. A Reutersnek nyilatkozó Mohamed al-Homszi szerint a két hete folyamatos rakéta- és ágyútűz alatt álló városban már nincs áram és üzemanyag, a telefonvonalak sem működnek, így azt sem tudni, hány áldozata van az offenzívának. A Damaszkuszt elítélő csütörtöki határozat után csak nőtt a nyomás: Hadi Abdallah, a Szíriai Forradalom Általános Bizottsága (GCSR) nevű szervezet képviselője az AFP-nek azt mondta, pénteken percenként négy rakéta csapódott be Homszban, főleg a kiemelt célpontnak számító Bab Amro negyedben.

Emberi jogi szervezetek szerint a felkelés kitörése, tavaly március óta mintegy hétezer ember halt meg a közel-keleti országot szabdaló harcok során.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.