Kína „szerény” 15 százalékkal növeli védelmi kiadásait

Kína idén 480,6 milliárd jüanos (70,24 milliárd dolláros) hivatalos védelmi költségvetést tervez, 14,9 százalékkal magasabbat az előző évinél. Az elmúlt két évtized szinte minden évében két számjegyű százalékos arányban növelték a védelmi kiadásokat.

Kína idén 480,6 milliárd jüanos (70,24 milliárd dolláros) hivatalos védelmi költségvetést tervez, 14,9 százalékkal magasabbat az előző évinél – jelentette be szerdán  a kínai parlament szóvivője.

Li Csao-hszing (Li Zhaoxing) „szerény mértékűnek” mondta a védelmi kiadások növekedési ütemét.

A szóvivő hangsúlyozta: a költségvetés növekedése az Kína „szuverenitásának és területi épségének fenntartását” szolgálja, és nem irányul egyetlen külföldi ország ellen sem. Li Csao-hszing szerint a növekmény java részét a 2,3 milliós hadsereg katonáinak emelkedő bérére és juttatásaira költik.

A szóvivő, aki egy nappal az Országos Népi  Gyűlés, a parlament éves ülésszakának megnyitója előtt nyilatkozott, elmondta azt  is: a hadi büdzsé a teljes költségvetés 6,3 százalékát sem éri el. A kínai védelmi kiadások a hazai össztermék (GDP) 1,4  százalékára rúgnak. Az elmúlt két évtizedben ez már a tizenkilencedik olyan év, amikor Kína katonai költségvetése két számjeggyel növekszik.

Az Egyesült Államok rendszeresen bírálja a kínai védelmi  kiadások átláthatatlanságát, valamint azt, hogy az ázsiai ország  katonai ambíciói esetleg veszélyeztethetik a térség biztonságát. Számos külföldi elemző úgy véli, hogy Peking a hivatalos katonai költségvetésben megjelölt összegnél valójában sokkal többet költ védelmi célokra, de a parlamenti szóvivő tagadta, hogy léteznének ilyen célú titkos kiadások.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.