Kína: érvénytelen a kínzással kicsikart vallomás

A kínai legfelső bíróság érvénytelennek nyilvánította a kínzással vagy más törvénytelen módszerrel kicsikart beismerő vallomást.

A kínai legfelső bíróság csütörtökön kiadott közleményében érvénytelennek nyilvánította valamennyi bírósági szinten a kínzással vagy más törvénytelen módszerrel kicsikart beismerő vallomást. Ennek megfelelően a közlemény felszólított az olyan kínzási módozatok beszüntetésére, amikor szélsőséges hőmérsékletben - forróságban vagy nagy hidegben - tartják a gyanúsítottat, ha éheztetik, kifárasztják vagy fizikai bántalmazásnak vetik alá.

A kínai bírósági gyakorlatban hagyományosan a beismerő- vagy a tanúvallomás számított döntőnek, ám a mostani állásfoglalás nem csak a kínzással szerzett beismerést utasítja el, hanem nyomatékosítja, hogy a valós bizonyítékok alapos kivizsgálása alapján szabad csak ítélkezni – olvasható a Xinhua jelentésében.

A legfelső népi bíróság egyúttal megszigorította a halálbüntetés kirovásának szabályait is. Eszerint ilyen büntetést csak a megfelelő bizonyítékok alapos kivizsgálásával lehet hozni, és ugyancsak feltétel, hogy ilyen pertárgyalást csak tapasztalt bíró vezette csoport hozhat. Mint a Reuters emlékeztet, a kínai kormány a múlt héten bejelentette, hogy csökkenteni kívánják azon bűntételek számát, amiért halálbüntetés róható ki.

Ugyanakkor a legfelső bíróság elnöke, Zhou Qiang a Jilin tartomány fővárosában, Changchunban tartott szimpóziumon arra szólította fel a bíróságokat, hogy hozzanak szigorú ítéleteket a súlyos bűntettekben, hogy ezzel is erősíteni lehessen a lakosság bizalmát a közbiztonság iránt. Az elnök szerint olyan esetekben kell szigorú ítéletet hozni, amelyek az állambiztonságot veszélyeztetik, illetve ha gyilkosságról, rablásról, robbanószerkezetek használatáról vagy csoportos bandákban elkövetett bűnügyekről van szó.

A Jenmin Jipao pártlap azt is közölte, hogy a legfelső bíróság kedd óta hivatalos weboldalán lehetőséget kínál a lakossági vélemények kifejtésére, a yzxx@court.gov.cn címre lehet elküldeni az emaileket.

Néhány napja a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának harmadik plénumán hozott döntések között bejelentették azt is, hogy meg fogják szüntetni az úgynevezett átnevelő munkatáborokat az emberi jogok védelmére való törekvés érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.