Kína: az USA ne ártsa bele magát a szigetvitába

Kína keményen visszautasította a szombaton bejelentett új légvédelmi övezetet érintő japán és amerikai kritikákat.

A kínai kormány kemény szavakkal utasította vissza a légvédelmi azonosító övezetet ért amerikai és japán kritikákat. Az Egyesült Államokat arra kérte, óvakodjon a felelőtlen kijelentésektől, és egyébként se ártsa bele magát a szigetvitába, Japánt pedig felszólította, hogy ismerje el Kína területi igényeit. A honvédelmi minisztérium szerint „teljesen alaptalan és elfogadhatatlan”, hogy Japán beleszóljon Kína hadügyeibe.

A kínai hadügyminisztérium szombaton jelölt ki új légvédelmi zónát, amely kiterjed a vitatott hovatartozású, kínaiul Tiaojü-, japánul Szenkaku-szigetekre is. Az itt áthaladó gépeknek kötelező azonosítaniuk magukat, követniük kell a kínai légierő utasításait, a parancs megtagadása pedig katonai intézkedéseket von maga után.

Japán és az Egyesült Államok azonnal tiltakozott az újonnan meghatározott légvédelmi azonosító övezet (ADIZ) ellen, amelynek határai átfedésben vannak a japán légvédelmi felügyelet alatt álló területtel. Az USA rögtön kijelentette: félő, hogy az ADIZ miatt kiéleződnek a feszültségek. „Ennek az egyoldalú lépésnek nincs más célja, mint hogy Kína megváltoztassa a Kelet-kínai-tengeren fennálló status quót” – vélte John Kerry amerikai külügyminiszter hétvégén kiadott nyilatkozatában. Kisida Fumio japán külügyminiszter sem fogalmazott derűlátóbban az intézkedéssel kapcsolatban, mely szerinte nemcsak hogy „tűrhetetlen”, de „előre nem látható incidensekhez” is vezethet. Abe Sindzó japán miniszterelnök pedig felszólította Pekinget, hogy vonja vissza a szabályozást, amely a szabad légi közlekedés korlátozásával a nemzetközi jogokat is sérti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.