Kritizálta Peking kisebbségi politikáját, bíróság elé áll az akadémikus

Ilham Tohti ujgur akadémikus, közgazdász ellen bírósági eljárás indul Kínában függetlenedési törekvések támogatása miatt – írja a BBC. Az akadémikus már január óta őrizetben van, amiért kritizálta Peking ujgur kisebbségi politikáját. Tohti elítélte a kormány válaszát a tavaly októberben történt tienanmen téri merénylet kapcsán.

2013. október 28-án Pekingben egy városi terepjáró közvetlenül a Tiltott Város bejáratánál a tömegbe hajtott, majd kigyulladt. A kocsiban hárman bennégtek, két járókelő, köztük egy fülöp-szigeteki turista meghalt, mintegy negyven ember pedig megsebesült. A kínai kormány az eset miatt sokakat végeztetett ki Hszincsiang tartományban, az ujgurok lakta autonóm területen.

Az ENSZ, az EU és Amerika már felemelték szavukat Tohti kiengedése érdekében, aki tagadja az ellene szóló vádakat. A 44 éves Tohti ügyét a középfokú helyi bíróság vizsgálja majd Ürümcsiben, Hszincsiang központjában.

Tohti ügyvédjei szerint az ügyészek megpróbálják majd bebizonyítani, hogy a közgazdász szeparatista törekvésekkel kapcsolatos megjegyzéseit interneten terjesztette, és az óráin is elmondta, amivel azt fejezte ki, hogy támogatja a terület külön válását.

A közgazdász felesége szerint férje sosem volt az ország vagy bármilyen etnikai csoport ellen és sosem csinált olyasmit, amivel vádolják.

A Human Rights Watch nevű csoport egy közleménye szerint Tothi „következetesen, bátran és egyértelműen támogatta a nagyobb megértést és párbeszédet a különböző közösségek és az állam között."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.