Kína tiltakozik a dalai láma fesztiválszereplése ellen

Kína pénteken figyelmeztette a Glastonbury Fesztivál szervezőit, hogy a dalai láma meghívását Európa egyik legnagyobb zenei fesztiváljára úgy értékelik, hogy Kína-ellenes tevékenységnek biztosítanak teret.

Tibet száműzetésben élő egyházi vezetőjének hivatala csütörtökön jelentette be, hogy a Dalai Láma beszélni fog a Glastonbury Fesztiválon. A rendezvényt jövő heti, nagy-britanniai útja során látogatja meg. Hivatalos személyekkel nem találkozik. 

Szeptemberben ismét visszatér a szigetországba épp csak megelőzve a kínai elnök, Xi Jinping októberi látogatását. Xi látogatása tíz éve az első alkalom, hogy Kína vezetője Nagy-Britanniába látogat.  

Peking elítélte a dalai lámát, mint veszélyes szeparatistát, aki Tibet függetlenségét akarja. Ő azonban tagadja, hogy támogatná az erőszakot, csupán azt szeretné, ha a himalájai szülőföldje önálló lenne.

Lu Kang, a külügyminiszter szóvivője egy napilapnak röviden azt nyilatkozta, hogy nincs tudomása arról, pontosan mit fog csinálni a dalai láma a Glastonbury Fesztiválon. Elmondta azonban, hogy Kína álláspontja változatlan, "a 14. dalai láma nemzetközi ámokfutása tekintetében, ami a politikai céljait szolgálja".

"Kína visszautasít minden olyan országot, szervezetet vagy egyént, aki bármilyen teret biztosít a 14. dalai láma Kína-ellenes szeparatista tevékenységének" - jelentette ki Lu.

Az ázsiai ország rendszeresen elítéli a vallási vezetőt vendégül látó államokat. 2012-ben a brit miniszterelnök, David Cameron kínai útja indult fagyosan, több lemondott miniszteri találkozóval, miután Peking támadásnak vette, hogy a dalai lámával is találkozott.

Tibetet 1950 óta irányítja vasököllel Kína, miután csapatai "békésen felszabadították" a térséget. A dalai láma elmenekült és 1959 óta száműzetésben él Indiában egy, a kínai uralom elleni sikertelen felkelés után. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.