Kínát győzködi Hollande

Francois Hollande Kína támogatására számít a közelgő párizsi klímakonferencián, a francia elnök szerint ugyanis e nélkül nem érhetők el a kitűzött célok. Az elnök erről hétfőn, a délnyugat-kínai Csungkingban beszélt kétnapos kínai látogatása kezdetén.

A helyi online média szerint Hollande úgy fogalmazott, hogy "globális és ambiciózus" megállapodást szeretne, amely a felmelegedést két Celsius-fokra korlátozná világszerte, és úgy vélte, ehhez a világ második gazdaságának, a legnagyobb fejlődő országnak a cselekvő támogatására is szükség van.

"A globális felmelegedés elleni küzdelem, bolygónk védelme humanitárius ügy, egyúttal számottevő gazdasági jelentősége is van, a zöld növekedés" - mondta.

Hollande szerint Kína, a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátójaként számon tartott országként kulcsszereplője lesz a november 30-án kezdődő párizsi csúcsnak, ahol 195 ország fogja képviseltetni magát és ahol minden bizonnyal ismét vita bontakozik majd ki arról, hogy a fejlődő, vagy a fejlett államoknak kellene-e nagyobb részt vállalniuk a kibocsátás csökkentésében. Párizs egy jogilag kötelező érvényű mechanizmust szeretne, amelyet ötévente áttekintenének.

Peking, csakúgy mint a negyedik legnagyobb kibocsátó India, azonban eddig elzárkózott minden olyan javaslat elől, amely szankciókkal, büntetés kilátásba helyezésével próbálna érvényt szerezni a kitűzött céloknak. Kína, mintegy ígéretképpen, az idén júniusban már közölte, hogy széndioxid-kibocsátása várhatóan 2030 körül tetőzik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.