Kína nem akar másolni

Hszi Csin-ping  (Xi Jinping) kínai pártfőtitkár és államfő a szocialista demokrácia helyi sajátosságok szerinti fejlesztését hangsúlyozta a népi kongresszusok rendszerének javítása révén az Országos Népi  Kongresszus (NPC) 60 évfordulója alkalmával tartott hétvégi beszédében.
Nem járható más országok politikai rendszerének másolása, mert az Kína jövőjét tenné tönkre – idézte az államfőt a Hszinhua (Xinhua) hírügynökség.

„Az új helyzetben népi demokráciát kell tovább fejleszteni a népi kongresszusok rendszerének tökéletesítésével. Kína szocialista politikai rendszere azért bizonyulhatott hatékonynak, mert az ország szociális talaján fejlődött, s ezen az úton kell tovább haladni az ország jelenlegi feltételeihez igazodva – mondta Hszi. Kínának le kell vonnia a tanulságokat a külpolitika eredményeiből, ám a külső változások nem módosíthatják a kínai modell alapjait.

A szocialista demokrácia fejlesztése megköveteli az ország kormányzási rendszerének a modernizálását, így a kormányzási képesség hatékonyságát. Ehhez a kulcs a kínai sajátosságok további erősítése. A hatalom a népé, ezért tovább kell haladni a demokratikus döntéshozatal, és az ellenőrzés erősítésében. A kádereknek a Kommunista Párt központi vezető szerepéhez kell igazodniuk, és ezzel megelőzni, hogy a kormányzat megosztottá váljék.

Ugyanakkor javítani kell a Kínai Kommunista Párt politikai konzultációs szisztémáját a többpárti együttműködés keretében. Erősíteni kell az önkormányzatokat is. Hszi szerint csak így lehet elérni, hogy az emberek érezhessék, hogy hatalmuk van.

Az elnök ebben a szellemben kérte a törvényhozási munka tökéletesítését, miként az igazságügyi szisztéma reformjának elmélyítését, amely elengedhetetlen a korrupció elleni hatékony fellépéshez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.