Toalettpapíron gúnyolták ki a hongkongi vezetőt

A kínai hatóságok lefoglaltak 7600 guriga toalettpapírt és 20 ezer csomag papírzsebkendőt, amelyekre a hongkongi kormányzó, Leung Csun-jing arcképét nyomtatták.

A Hongkongi Demokrata Párt, amely egy jövő heti vásáron tervezte eladni az újszerű motívumokkal feldíszített papírárut, a véleménynyilvánítás szabadságának megsértéseként tekint a lefoglalásokra – írja a BBC.

A papírzsebkendőket egy kínai gyárban kobozták el pénteken.

A Kína fennhatósága alá tartózó, különleges igazgatású terület vezetője, Leung Csun-jing népszerűtlen a hongkongi lakosság körében, ezért az őt kigúnyoló termékek jól fogytak az utóbbi években.

A most elkobzott papírzsebkendők Peking-barát vezetőként ábrázolták őt, és különféle kifejezéseket használtak rá. Néhány terméken a hazug szót nyomtatták a homlokára, míg másokon tépőfogakat rajzoltak neki, arra utalva, hogy ellenfelei általában egy farkasként jellemzik őt.

A Demokrata Párt szerint a toalettpapír elfogyott a tavalyi éves hongkongi újévi vásáron, ezért azt tervezték, idén is eladják a termékeket, hogy növeljék anyagi forrásaikat.

A demokraták alelnöke elmondta, hogy közel 13 ezer dollárnyi értékű árut koboztak el a hatóságok, minden indoklás nélkül. A kínai hatóságok nem adtak semmilyen információt az esetről.

A elmúlt évben több tízezren vettek részt a hongkongi tüntetéseken, és követeltek demokratikus reformokat a különleges igazgatású területen. Kína korábban ígéretet tett a közvetlen választásokra, de végül úgy döntött, hogy 2017-ben a jelölteket Peking előzetes átvilágítás alá helyezi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.