Kína-Japán: találkozó a mélyponton

Kétoldalú tengerészeti távközlési rendszer mielőbbi létrehozásáról egyezett meg hétfőn Hanoiban Kína és Japán védelmi minisztere, egy hónappal azután, hogy a két ország befagyasztotta kapcsolatait egy vitatott szigetcsoportnál lezajlott incidens miatt.

A kínai miniszter, Liang Kuang-lie (Liang Guanglie) és japán tárgyalópartnere, Kitazava Tosimi a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) védelmi miniszteri értekezletének helyszínén, a vietnami fővárosban folytatott megbeszélést, s távozóban mindkét fél pozitív kicsengéssel nyilatkozott a találkozóról. A kínai-japán viszony 2006 óta legmélyebb válságába került, miután a japán parti őrség szeptember 7-én feltartóztatott egy kínai halászhajót a Kelet-kínai-tenger egyik vitatott hovatartozású szigetcsoportjánál, a hajót lefoglalta, kapitányát pedig hetekre őrizetbe vette, Peking szerint jogtalanul.

A közvetlen kommunikációs kapcsolat Tokió által kezdeményezett megteremtése az újabb diplomáciai válságok elkerülését hivatott szolgálni. A Japánban Szenaku, Kínában pedig Tiaojü (Diaoyu) néven ismert szigetek térségére minkét ország igényt formál. A Tajvantól keletre, Okinava szigetétől nyugatra lévő, jelenleg Japán által ellenőrzött lakatlan szigetek közelében hatalmas olaj- és gázkészletek vannak.

Az alig húszperces hétfői megbeszélés, amelyre a vietnami főváros egyik szállodai kávézójában kerítettek sort, „nagyon jól” alakult - mondta az újságíróknak Liang. A japán Jiji hírügynökség beszámolója szerint Liang és Kitazava egyetértett abban, hogy Kínának és Japánnak tovább kell lépnie "kölcsönösen előnyös, stratégiai viszonyukban. A felek közeledése azonban egyelőre igen korlátozott volt.

A japán Kyodo hírügynökség jelentése szerint Kitazava arra kérte Liangot, vizsgálják felül azt a pekingi döntést, miszerint elhalasztják a japán hadiflotta október 15-i gyakorlatának meglátogatását, de a kínai miniszter ezt elutasította. A kínai Hszinhua hírügynökség Liangnak azt a kijelentését idézte, amelyben reményét fejezte ki, hogy a két ország fegyveres erői "folytatják majd az egymás iránti bizalom erősítését, és kölcsönösen támogatják a katonai kapcsolatok egészséges fejlesztését". Liang ugyanakkor kijelentette, hogy Japánnak a mostaninál többet kell tennie a kapcsolatok teljes helyreállítása érdekében. Kína reméli, hogy Japán (a jövőben) helyesen fogja kezelni a kétoldalú viszony érzékeny témáit, hogy a kapcsolatok mielőbb visszatérhessenek a normális kerékvágásba - mondta Kitazavának a kínai miniszter. A vitatott szigetek hovatartozásának kérdése a találkozón nem került terítékre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.