Kína evakuál Vietnamból

Kína felfüggeszt néhány kétoldalú csereprogramot és együttműködési tervet Vietnammal, válaszként a múlt heti kínaiak elleni, két halálos áldozatot és több mint száz sebesültet követelő zavargásokra – közölte a pekingi külügyminisztérium szóvivője vasárnap.
A tüntetők által véghezvitt pusztítás jelentős anyagi károkat okozott külföldi, köztük kínai válalatok tulajdonában. Hong Lei szóvivő egyúttal bejelentette, hogy eltanácsolják a kínai állmpolgárokat a vietnami utazástól.

Az elmúlt napok zavargásai miatt több mint háromezer kínai állampolgárt menekítettek ki Vietnamból. Közülük 16-an csak súlyos sérülésekkel úszták meg az atrocitásokat – írta a Xinhua. A külügyi tárca tájékoztatása szerint a kínai kormány egy charterjáratot és több hajót küldött Vietnamba a kínai állampolgárokért. A Vietnamba repülő kínai légitársaságok a legtöbb járatot törölték a elkövetkező hetekre.

A hétvégén Vietnam nagyvárosaiban jelentős rendőri erőket vezényeltek ki a Kína-ellenes demonstrációk megakadályozására. Számos tüntetőt letartóztattak Hanoiban és Ho Si Minh városban, az egykori Sajgonban is – jelentette a Reuters. A heves érzelmeket az váltotta ki, hogy a CNOOC kínai energetikai állami cég mintegy két hete több hajó biztosításával olajfúrótornyot helyezett üzembe a Dél-kínai-tengernek olyan körzetében, amely Vietnamtól 240 kilométerre van.

Ezt a területet mind a két ország tengeri felségterületének tekinti. Az összecsapó hajók vízágyúval lőtték egymást. Miután Kína nem volt hajlandó leállítani az olajfúrást, Hanoiban és több tucat városban Kína-ellenes zavargások törtek ki. Vietnam két déli körzetében lévő ipari parknál pedig kínai tulajdonú vagy kínainak hitt vállalatban romboltak, fosztogattak és gyújtogattak az ott dolgozók, jelentős károkat okozva. A rendbontók tajvani, szingapúri és dél-koreai vállalatokat sem kíméltek, az okozott kár dollárszázmilliókban mérhető. A Ha Tinh tartománybeli ipari parknál szerdán vesztette életét két kínai a pekingi hivatalos közlés szerint, ám az ottani kórház egyik orvosa szerint valójában húszhoz közelít a halottak száma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.