A drog miatt is halálbüntetést szabna ki Kína

Kifejezetten a halálbüntetés alkalmazását kéri legfrissebb körlevelében a kínai legfelsőbb bíróság a kábítószerrel kapcsolatos súlyos bűncselekmények esetében - számolt be róla csütörtökön a helyi média.

A drogbárókat, kábítószer-dílereket, visszaesőket érintő esetekben, amennyiben a bűncselekmény elég súlyos, indokolt a halálbüntetés kiszabása - áll a legfőbb bírói testület által közreadott dokumentumban.

Hozzátették: a legsúlyosabb büntetést érdemlik a kábítószer-csempészésben, a kábítószerrel kapcsolatos nemzetközi szervezett bűnözésben és a szintén kábítószerrel összefüggésbe hozható erőszakos, fegyveres bűnözésben résztvevők.

A legfelsőbb bíróság álláspontja szerint a büntetések felfüggesztését, a próbaidőt és a büntetés idejének csökkentését is át kell gondolni, a feltételeken szigorítani kell. A kábítószer használatát kezdeményezők, vagy másokat arra kényszerítők esetében például a felfüggesztett büntetés kiszabását körültekintőbben kell alkalmazni, a visszaesőknél pedig e lehetőséget ki kell zárni.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy az interneten kábítószerrel kereskedők sem számíthatnak enyhébb büntetésre, s azt is szorgalmazza, hogy az ítéletekbe lehetőség szerint építsék be a vagyonelkobzást.

Az online kábítószer-kereskedelem az elmúlt időszakban látványosan intenzívebbé vált; Pekingben egy hete jelentették be, hogy az új helyzet kezelésére kilenc állami szervezet közös munkacsoportot hozott létre.

Liu Jü-csin a közbiztonsági tárca miniszterhelyettese úgy fogalmazott, hogy az internetes drogkereskedelem bővülésének üteme, kiterjedtsége és ezek hatása "sokkoló". A kiberteret a kábítószer-ellenes harc "nagy csataterének" nevezte, elismerve, hogy az új platform rendkívül megnehezíti a munkájukat.

A minisztérium három hónapos országos kampányt indított áprilisban az online kábítószer-kereskedelem ellen, s eddig csaknem 1600 gyanúsítottat vettek őrizetbe, 637 kilogramm kábítószert foglaltak le.

Az országos kábítószer-felügyelet egy minap kiadott jelentésében 14 millió fölé becsülte a kínai drogfüggők számát. A rendőrség tavaly 880 ezer kábítószer-fogyasztót vett őrizetbe, közülük 264 ezret küldtek úgynevezett méregtelenítő programra, 197 ezer ember pedig közösségi rehabilitációban vett részt. Az országos kampányok során 69 tonna kábítószert koboztak el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.