Kimenőt kapott a börtönből a volt szlovén miniszterelnök

Jansa, az ellenzéki, konzervatív Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke júniusban vonult börtönbe. A volt miniszterelnököt korrupciós vádakkal ítélték két év letöltendő szabadságvesztésre.

A hirado.hu szerint a börtönből pénteken csak az általános választások utáni első parlamenti ülésre engedték ki, és azért, mert a múlt hónapban tartott szavazáson ő is mandátumot nyert. A politikus őrzőkíséret nélkül érkezett az ülésterembe. Az épület körül több száz híve gyűlt össze, hogy támogatásáról biztosítsa. Jansa a parlamenti tanácskozás végeztével azonnal visszatér a börtönbe.

A szlovén törvények nem tiltják, hogy börtönbüntetését töltő személy induljon az ország 90 fős törvényhozásának képviselői székéért. Többen azonban amellett érveltek, hogy Jansát meg kellene fosztani mandátumától arra a jogszabályra hivatkozva, amely előírja: a képviselők elveszítik megbízatásukat, amennyiben hivatali idejük alatt hat hónapnál hosszabb szabadságvesztésre ítéli őket bíróság.

Jansát 2014 áprilisában találta bűnösnek a bíróság abban a vádban, hogy 2006-ban kenőpénzt fogadott el a Patria finn fegyvergyártó cégtől. Kormányfői tisztségéről tavaly júniusban e vádakra hivatkozva mondott le hangsúlyozva, hogy az ellene folytatott per politikai indíttatású volt.

Üdvözlőinek tartott rövid pénteki beszédében a volt kormányfő arra buzdította őket, hogy folytassák támogató tiltakozásukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.