Kíméletlenül lecsaptak a transznemű aktivistákra

Könnygázzal és gumilövedékekkel rontottak rá transznemű aktivistákra a török rendőrök Isztambulban, miután a fiatalok a hatósági tiltás ellenére utcára vonultak.

Több tucat transznemű aktivista nézett szembe vasárnap a török rendőrséggel, miután a felvonulást közbiztonsági okokra hivatkozva betiltották a hatóságok. Az aktivistákat először bekerítették, majd dulakodás kezdődött. Végül könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatták a tömeget.

A homoszexualitást nem tiltják a török törvények, de a homofóbia igen elterjedt – emlékeztet a BBC. 2003 óta minden évben megtartották a melegfelvonulást – bár tavaly is könnygázzal és vízágyúval oszlattak –, ám a június 26-ra tervezett Isztambul Pride-ot idén betiltották.

A szervezők szerint a tiltás alkotmánysértő, s mivel a hatóságok nem biztosítják számukra, hogy szabadon gyakorolják a jogaikat, bíróságra viszik az ügyet. Nem kizárt, hogy a tiltás ellenére többen is részt vesznek majd a felvonuláson, ám félő, hogy ismét erőszak áldozatai lesznek. Egy ultranacionalista ifjúsági csoport már bejelentette, hogy készek feltartóztatni az „erkölcstelen” résztvevőket.

A török hatóságok szombaton is vízágyúval és könnygázzal oszlattak Isztambulban: a tüntetők azért vonultak utcára, mert pénteken húsz iszlamista megvert egy csoport fiatalt, amiért egy lemezboltban hallgatták a Radiohead angol rockzenekar új albumát, s közben alkoholt ittak a Ramadán idején.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.