Kim találkozhatott Huval

Pekingi és szöuli diplomáciai források szerint Hu Csin-tao kínai államfő pénteken találkozott Kim Dzsong Il észak-koreai vezetővel - közölte szombaton a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A hivatalosan egyik fél részéről sem megerősített hír szerint a találkozót a északkelet-kínai Csilin (Jilin) tartomány központjában, Csangcsunban (Changchun) tartották. A helybéliek szombaton arról számoltak be, hogy mintegy 20 limuzinból álló konvoj indult el az egyik csangcsuni szállodától, amelyben feltételezések szerint Kim Dzsong Il és kísérete utazott. A karaván később ipari üzemeknél bukkant fel.

A gyaníthatóan pénteken megtartott csúcstalálkozónak megfigyelők szerint az volt a célja, hogy a már egy ideje gyenge egészségi állapotú, 68 éves Kim bemutassa a kínai államfőnek kiszemelt utódját, legkisebb fiát, Kim Dzsong Unt, s megszerezze a nagy északi szomszéd jóváhagyását az utódláshoz. Phenjanban szeptemberben kongresszust tart az Észak-Koreát irányító Koreai Munkapárt, s a tanácskozáson személyi kérdésekről is döntenek, köztük várhatóan Kim Dzsong Un fontos pozícióba helyezéséről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.