Kim Dzsong Un köszöntőt mondott, 19 éve nem volt ilyen

Utoljára 19 éve hangzott el újévi köszöntő az észak-koreai televízióban. Kim Dzsong Un vezetése alatt már mulatozni és petárdázni is szabad, sőt éjfélkor tűzijáték is volt.

Nagy meglepetés érhette az észak-koreaiakat, Kim Dzsong Un ugyanis a tévében köszöntötte őket újév alkalmából. Tizenkilenc éve nem fordult elő, hogy vezetőjük újévi beszédet mondjon. A 2011-ben hatalomra került vezető nagyapja, Kim Ir Szen élt ezzel a lehetősséggel utoljára, apja, Kim Dzsong Il viszont sosem mondott újévkor köszöntőt. Habár általában keveset beszélt a nyilvánosság előtt, politikai elképzeléseit pedig főleg az újságokban közölte.

Kim Dzsong-Un újévi köszöntőt mond az észak-koreai hírügynökség által közzétett hivatalos fotón
North Korean leader Kim Jong-un delivers a New Year address in Pyongyang in this picture released by the North's official KCNA news agency on January 1, 2013. REUTERS/KCNA (NORTH KOREA - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Kim Dzsong Un beszéde egyébként sok újdonságot nem tartalmazott. Ugyan beszélt arról, hogy legyen végre vége a két Korea közötti konfliktusnak, de szavaiból kiderült, hogy nem a két ország megbékélésére, hanem újraegyesítésére gondolt. –Nagyon fontos dolog, hogy véget vessünk az ország megosztottságának, az egyesülést pedig úgy érhetjük el, ha véget vetünk Dél és Észak szembeállásának –mondta a fiatal vezető. (Az 1950 – 1953-as koreai háború után a felek nem kötöttek békét, így technikailag még háborúban állnak egymással.)

A Reutersnak nyilatkozó észak-koreai szakértő szerint Kim Dzsong Un beszéde nyilvánvalóan azt üzeni, hogy szándékában áll véget vetni a két Korea közötti konfliktusnak, ami azzal lehet összefüggésben, hogy Észak-Korea segítségre szorul. Viszont a szakértő hangsúlyozza azt is: ez nem jelenti azt, hogy lényegesen változna Észak-Korea politikája. 

A fiatal vezető beszélt a gazdasági fejlődésről is, és elmondta: a 2013-as év a teremtés és a változás éve lesz, az elszegényedett, elszigetelt államból gazdasági óriás válik, és javul az életminőség is. Ehhez azonban fegyverkezni kell, mert „a fegyverek jelentik a nemzeti erőt”, és csak az az állam gyarapodhat, ahol fejlesztik a fegyvereket.

Észak és Dél között a háború után 2010-ben nőtt meg jelentősen a feszültség, amikor is Észak egy dél-koreai szigetet ágyúzott, és a támadásban meghalt két civil és két katona. Ugyanabban az évben Dél-Korea Északot hibáztatta egy hajója elsüllyesztése miatt. A térségben Észak-Korea rakétakísérletei is fokozták a konfliktust. Phenjan decemberben lőtte ki újabb rakétáját, amely most sikeresen pályára állt, és nem zuhant bele a tengerbe, mint az áprilisi rakéta. Észak-Korea azt állítja, csak egy műholdat akartak fellőni, sokak szerint azonban nagy hatótávolságú rakétával kísérleteztek, ami az ENSZ szankciói miatt elméletileg tiltott Phenjan számára.

Úgy tűnik, Szöul is közeledne, habár feltételekkel. December 19-én Pak Gun Hje konzervatív jelöltet választották meg elnöknek, aki hajlandó párbeszédet kezdeni Északkal azzal a kikötéssel, hogy Phenjan befejezi nukleáris kísérleteit. Kim Dzsong Un köszöntőjében beszélt ugyan a fegyverkezésről, de az atomfegyvereket egyáltalán nem említette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.