Kim Dzsong Ilre emlékezik Észak-Korea

Pár nappal a nagy port kavart magas rangú vezető kivégzése után Észak-Korea korábbi elnökére, Kim Dzsong Ilre emlékezik, halálának második évfordulóján.

„Népünk és katonáink sokat szenvedtek, de az utóbbi két évben győzelmet arattak, mert nagy vezetőnket becsben tartották” – mondta Kim Dzsong Un az apja emlékére rendezett hivatalos ceremónián.

Az ünnepségen több ezer kormányhivatalnok vett részt, de a phenjani utcákon is emberek tömegei emlékeztek a korábbi elnökre, virágokat helyezve el nemcsak az őt, de az apját, Kim Ir Szent ábrázoló emlékműveknél is.

A BBC szöuli tudósítója szerint azonban a megemlékezés legalább annyira szólt az egykori elnökről, mint a jelenlegi vezetőről.

Kim Dzsong Il, aki 2011. december 17-én halt meg, közel két évtizeden át volt Észak-Korea vezetője. Őt választott utódja és harmadik fia, Kim Dzsong Un követte az ország élén. Az ifjú elnök hűen folytatja a hagyományt, és nem kevésbé véreskezű, mint elődje: pár napja nagybátyja kivégzésétől volt hangos a sajtó.

A meghatározó politikai figurának tartott Csang Szong Tek nemcsak rokona, de állítólag mentora is volt a fiatal Kim Dzsong Unnak, és nagy szerepet játszott a zökkenőmentes hatalomátvételben Kim Dzsong Il halálát követően. A helyi állami média által közölt vádak szerint azonban számos bűnt követett el, melyek közül a legsúlyosabb, hogy „szervezkedett és a hatalom megdöntésére készült”. Hirtelen kegyvesztettsége és gyors kivégzése állítólag félelmet és aggodalmat keltett Észak-Koreában.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn kommentálta a történteket, „rendkívül drámainak és meglepőnek” nevezve a kivégzést. Arra biztatta a nemzetközi közösséget, hogy „éberen, de óvatosan” figyeljék az események alakulását, és semmi esetre se tegyenek „elhamarkodott lépéseket”.

 

 

A szobrot ellepő virágok előtt hajlonganak a Kim Dzsong Ilre emlékező észak-koreaiak
North Koreans offer flowers at Mansudae in Pyongyang on the eve of the second anniversary of the death of former leader Kim Jong Il, in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) in Pyongyang on December 16, 2013. REUTERS/KCNA (NORTH KOREA - Tags: POLITICS OBITUARY ANNIVERSARY) ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.