Kim Dzsong Il üzent

Jimmy Carter volt amerikai elnök csütörtökön, befejezve Phenjanban tett három napos látogatását, közölte, hogy Kim Dzsong Il észak-koreai vezető közvetlen tárgyalásokat kíván Dél-Koreával. Cartert és a társaságában három európai volt vezető politikust – a finn Martti Ahtisaarit, a norvég Gro Brutlandot és az ír Mary Robinsont - reményeikkel ellentétben nem fogadta Kim Dzsong Il, ám elutazásukkor megkapták személyes üzenetét.

Ri Mjong Bak szöuli elnök ugyan maga is kilátásba helyezett közvetlen találkozót, ám azt ahhoz a feltételhez kötötte, hogy Észak-Korea kérjen bocsánatot a Cheonan hadihajó 48 matrózának múlt évi haláláért, valamint a tengeri határmenti szigetek lövetésekor két polgári személy megöléséért.

Mint az AP emlékeztet, Cartert tisztelik Phenjanban azért a szerepért, amelyet 1994-ben tett látogatásakor betöltött az észak-koreai nukleáris program miatt kirobbant válság enyhítéséért, tárgyalások kezdeményezéséért.

Vizitjének ezúttal is célja volt a 2008. december óta a nukleáris programról szünetelő hatoldalú tárgyalások felújításának előmozdítása. A volt amerikai elnök, aki két éve is járt Phenjanban, s akkor elérte egy amerikai szabadon engedését, tegnap újságírók kérdésére azzal válaszolt: nem került szóba az Észak-Koreában bebörtönzött Jun Young Szu koreai-amerikai misszionárius ügye, amikor találkoztak a phenjani külügyminiszterrel és a törvényhozás elnökével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.