Kim Dzsong Il most már örökké fénylik

A Fénylő Csillag Napjának nevezték el Észak-Koreában a nemrég elhunyt diktátor születésnapját, február 16-át. Örökös vezető is lesz, mert örökös elnök nem lehet.

A Fénylő Csillag Napjának nevezték el Észak-Koreában a nemrég elhunyt nemzeti vezető, Kim Dzsong Il születésnapját, február 16-át. A Fénylő Csillag nevet adták az egyik olyan nagy hatótávolságú rakétának is, amelyet Kim Dzsong Il irányítása alatt fejlesztett ki a hadsereget a legfontosabb helyre tevő sztálinista rendszer.

Kim 17 éves országvezetése alatt jelentős mértékben fejlesztették a hadsereget, atomfegyverprogramot és egy nagy hatótávolságú ballisztikus rakéta fejlesztését indították el.

Phenjan bejelentette azt is, hogy Kim bebalzsamozott teste ugyanúgy a Kumszuszan Emlékpalotában, „a dzsucse szent templomában" lesz állandó jelleggel kiállítva, mint apjáé, az államalapító Kim Ir Szené - jelentette csütörtökön az állami média a kormányzó kommunista párt közleményét idézve.

A dzsucse a marxizmust, a szélsőséges nacionalizmust és a nemzeti önellátást ötvöző észak-koreai ideológia.

A közlemény szerint Kim Dzsong Il „a párt örökös vezetője" lett. Kim Ir Szen az ország „örökös elnöke", ezért nem nevezték elnöknek a fiát.

Ezenkívül elhatározta a phenjani vezetés, hogy Kim Dzsong Il számos szobrát és portréját kiállítja országszerte, és tornyokat építenek az emlékére. Ezekkel akarják erősíteni személyi kultuszát, és segíteni azt, hogy örököse, harmadik fia, Kim Dzsong Un méltón elfoglalhassa helyét a társadalom csúcsán.

Kim Ir Szen portréiból és szobraiból már számtalan van az országban, valamint van több mint 3000 „örök élet torony" is, amelyek jelzik az államalapító „isteni voltát".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.