Kim Dzsong Il készségesen leszerelne

Észak-Korea elkötelezett a Koreai-félsziget nukleáris leszerelése mellett, és kész együttműködni azért, hogy előmozdítsák az ezt célzó hatoldalú tárgyalásokat – jelentette ki Kim Dzsong Il, miután Phenjanban találkozott egy magas rangú pekingi tisztségviselővel. Külföldi politikus augusztus óta először látta a diktátort.

Észak-Korea elkötelezett a Koreai-félsziget nukleáris leszerelése mellett, és kész együttműködni Kínával annak érdekében, hogy előmozdítsák az ezt célzó hatoldalú tárgyalásokat - jelentette ki Kim Dzsong Il pénteken, miután Phenjanban találkozott egy egy magas rangú pekingi tisztségviselővel. Vang Csia-zsuj (Wang Jiarui), a  Kínai Kommunista Párt központi bizottsága nemzetközi osztályának vezetője szerdán érkezett az észak-koreai fővárosba, és csütörtökön tárgyalt az ország első emberével.

Külföldi politikus augusztus óta először látta a diktátort, akinek romló egészégi állapotáról fel-fel-röppentek hírek a nemzetközi sajtóban. Kimet a feltevések szerint augusztusban érte szívroham, és a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség időről-időre – láthatóan előre beállított – fényképeket bocsátott nyilvánosságra, cáfolandó, hogy „a kedves vezető” kezéből kiesett a marsallbot.

A mostani üzenet jelzés az új washingtoni adminisztrációnak, hogy Kim felépült, és hajlandó a párbeszédre Barack Obamával – vélik szakértők. Phenjan az enyhülés lehetőségét keresi Washingtonnal, az új amerikai elnök beiktatása előtt bejelentette, szívesen jelen lenne a ceremónián. Ezt a Fehér Ház elutasította.

Az észak-koreai vezető a hírek szerint elfogadta Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök meghívását, hogy látogasson el ismét Kínába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.