Kim Dzsong Il halála: Kína szomorú, Dél-Korea készülődik

Érkeznek az első részvétnyilvánítások az észak-koreai diktátor halála után. A hír címlaptéma a Távol-Keleten, de a világ többi része is feszülten figyel.

Részvétét nyilvánította a japán kormány is Észak-Koreának hétfőn Kim Dzsong Il halála miatt. Tokió kifejezte reményét, hogy a phenjani vezető halála nem lesz kedvezőtlen hatással a Koreai-félsziget békéjére és stabilitására. Ugyanakkor sietős biztonsági lépéseket tett, hogy felkészüljön a Kim halálából adódó, előre nem látható fejleményekre.

„A kormány részvétét fejezi ki az észak-koreai Nemzetvédelmi Bizottság elnökének váratlanul bejelentett halála miatt", és "reméli, hogy az nem gyakorol majd negatív hatást a Koreai félsziget békéjére és stabilitására" - mondta Fudzsimura Oszamu szóvivő a biztonsági kabinet sietve összehívott tanácskozása után tartott sajtóértekezletén. „Noda (Josihiko) miniszterelnök úr azt mondta a biztonsági tanácskozás részvevőinek, hogy fokozzák hírszerzési erőfeszítéseiket, osszák meg értesüléseiket az érdekelt államokkal, köztük az Egyesült Államokkal, Dél-Koreával és Kínával, és készüljenek fel mindenféle váratlan körülményre" - mondta Fudzsimura.

A kormányszóvivő mindazonáltal közölte, hogy a biztonsági kabinet egyelőre nem jutott olyan következtetésre, amelynek alapján fel kéne emelni a japán fegyveres erők készültségi szintjét.

Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA közlése szerint a Kedves Vezető vonaton halt meg, egyik „szokásos" vidéki szemleútján, „testi és szellemi kimerültség" okozta szívelégtelenség következtében. A KCNA nem sokkal később „nagy utódnak" nevezte Kim Dzsong Unt, az elhunyt Kim Dzsong Il legkisebb fiát, valamelyest csökkentve azokat az aggodalmakat, hogy ki veszi át a vezetést a külvilágtól elzárkózó, de előrehaladott atomfegyverprogrammal rendelkező kelet-ázsiai országban.

A diplomáciai kapcsolattal nem rendelkező Japán és Észak-Korea viszonyát évtizedek óta megterhelik a Koreai-félsziget 1910 és 1945 közötti japán megszállásának rossz emlékei, illetve Tokió aggodalmai Észak-Korea rakéta- és nukleáris programja miatt. További tehertétel továbbá számos japán állampolgár elrablása és Észak-Koreába hurcolása.

Ez utóbbi, Tokió számára igen fontos érzelmi ügy rendezetlensége vezetett mindenekelőtt oda, hogy a kapcsolatok normalizálására tett kísérletek hosszú évekre megfeneklettek. Az észak-koreai diktatúra vezetőjének halála azonnal címlaptémává vált Japánban, s több újság is különkiadást szentelt az eseménynek.

Dél-Koreában még nagyobb a készülődés. A hadsereget készültségbe helyezték, annak ellnére, hogy a határ északi oldalán semmi jelét neme látni bármiféle katonai manővernek. Lee Mjong Bak államfő ösdszehívta a nemzetbiztonsági tannácsot, és utazási, illetve eltávozási  tilalmat rendelt el a politikai tisztviselőknek. Szöul és Tokió folyamatosan tájékoztatja az Egyesült Államokat a kialakuló helyzetről, Washington azonban egyelőre nem sok mást tehet, mint hogy vár, amíg a kijelölt utód, Kim Dzsong Un megszilárdítja hatalmát. Ennek formája – hívják fel a figyelmet szakértők – akár egy nukleáris kísérlet is lehet.

Kína hétfői részvétnyilvánításában „szomorúságának” adott hangot Kim Dzsong Il halála miatt, az elhunytat az észak-koreai nép „nagy vezetőjének", Kína igaz barátjának nevezve. „Kim Dzsong Il elvtárs sokat tett az észak-koreai szocializmus fejlődéséért és a kínai-észak-koreai barátságért, együttműködésért, jószomszédi viszonyért" - írta Ma Csao-hszü, a pekingi külügyminisztérium szóvivője közleményében. Kína hisz abban, hogy az észak-koreai nép „megerősödve fog kikerülni fájdalmából, egységes lesz, és folytatja az észak-koreai szocializmus ügyének továbbvitelét. Peking továbbra is támogatja Észak-Koreát, és aktívan hozzájárul a Koreai-félsziget és a térség békéjének és stabilitásának megőrzéséhez" - írta a szóvivő.

A világtól hermetikusan elzárkózó észak-koreai kommunista vezetés nagymértékben függ Kína diplomáciai és gazdasági támogatásától. A kínai gazdaság befolyása még nagyobb lett Észak-Koreában azóta, hogy Dél-Korea és a nyugati országok felfüggesztették Észak-Korea segélyezését Phenjan fenyegető atomprogramja miatt.

Kim Dzsong Il gyakran járt Kínában, csupán az idén kétszer, utoljára augusztusban, amikor Oroszországból hazatérve tett ott kitérőt. Kim tavalyi kínai látogatásaira úgy tekintettek, hogy azokon előkészítette utódlását Pekingnél, bemutatta legkisebb fiát, Kim Dzsong Unt.

Több kínai szakértő azt mondja, nem számít változásra a kétoldalú kapcsolatokban. Ennek ellenére a hatóságok valószínűleg megerősítik a biztonsági intézkedéseket arra az esetre, ha zavargások törnének ki Észak-Koreában, és éhezők milliói indulnának meg Kína felé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.