Kim Dzsongun mégsem kér az ENSZ-főtitkárból

Egy nappal a megbeszélt találkozó előtt Phenjan váratlanul lemondta Ban Ki Mun látogatását. Húsz éve ő lett volna az első ENSZ-főtitkár, akit beengednek Észak-Koreába.

Ban Ki Mun a tervek szerint csütörtökön egy Korea-közi ipari komplexumba látogatott volna el a határ menti Kaesong városában. A főtitkár dél-koreai vállalatok képviselőivel és észak-koreai munkásokkal találkozott volna a gyárban – írja a Yonhap hírügynökség.

„Ma kora reggel Észak-Korea diplomáciai úton váratlanul közölte velünk, hogy az észak-koreai hatóságok nem engedélyezték az én látogatásomat a Kaesong Ipari Komplexumban – mondta Ban Ki Mun szerdán, egy szöuli Digitális Fórumon. A főtitkár sajnálatosnak nevezte Phenjan döntését, és hozzátette, hogy Észak-Korea semmilyen magyarázatot nem adott arra, miért kell látogatását felfüggeszteni.

Ban Ki Mun – aki egyébként korábban Dél-Korea külügyminisztere volt – lett volna 20 év óta az első ENSZ-főtitkár, akit beengednek a kommunista rezsimű országba. A vezető azt remélte, látogatásával sikerül segítenie a két Korea közötti megbékélést. A két ország továbbra is hadban áll, mivel az 1950-es években lezajlott koreai háborút csak egy fegyverszünettel zárták le, békeszerződést nem kötöttek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.