Kim Dzsongun megmérgeztette nagynénjét

Megmérgeztette a nyilvánosság elől már régóta eltűnt nagynénjét Kim Dzsongun észak-koreai vezető - állítja a phenjani rezsim egy külföldre emigrált volt tagja.

Az amerikai CNN hírtelevíziónak álnéven nyilatkozó férfi azt mondta, tavaly május 5-én vagy 6-án Kim Dzsongun elrendelte, hogy öljék meg nagynénjét, Kim Kjong Hujt. Erről akkor állítólag csak a diktátor testőrsége tudott, ma már azonban vezető észak-koreai illetékesek előtt is ismert, hogy a nagynénit meggyilkolták.

A férfi a CNN szerint az egyik legmagasabb rangban lévő észak-koreai tisztségviselő, aki eddig külföldre menekült.

A CNN forrása szerint Kim Dzsongun el akarta hallgattatni Kim Kjong Hujt, mert az asszony nem törődött bele, hogy férjét, Dzsang Szong Teket - akit a bezárkózó kommunista rendszer második emberének tartottak - 2013 decemberében korrupció és gazdasági károkozás vádjával kivégezték.

Kim Kjong Huj sorsát már hónapok óta találgatások övezik, ugyanis 2013 szeptembere óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Egyes értesülések szerint szívinfarktust kapott vagy öngyilkosságot követett el, mások szerint agydaganatban szenved és kómában van, egy februárban nyilvánosságot kapott dél-koreai titkosszolgálati értesülés ezzel szemben arról szólt, hogy még életben van.

A CNN-nek nyilatkozó férfi szerint Kim Dzsongun és nagybátyja között látványos nagyberuházások - a Maszikriong síközpont és a Munszu vízi élménypark - miatt romlott meg a viszony. Elmondása szerint a politikai tisztogatásokhoz és kivégzésekhez hozzászokott észak-koreai elit körében is megrökönyödést keltett, hogy Kim Dzsongun még családtagjait is kész kivégeztetni, ha ellentmondanak neki.

Park Jong Csol, a két Korea újraegyesítésével foglalkozó phenjani kutatóintézet helyettes vezetője az amerikai hírtelevízió kérdésére tagadta azt a dél-koreai hírszerzés állítását, miszerint Kim Dzsongun az idén már 15 embert végeztetett ki hatalmának megkérdőjelezéséért, viszont úgy fogalmazott: „teljesen normálisnak” tartja az „ellenséges elemek" kivégzését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.