Kim Dzsong Un esete a sajtgyárral

A franciák kihagyták a nagy lehetőséget, hogy az állítólag nagy ementálirajongó észak-koreai diktátor képviselőit megtanítsák a művészetre.
Némi gondolkodás után egy frappáns nemmel intézte el Észak-Koreát Franciaország világhírű sajtgyára, a mamirolle-ról és az ementálirájól is ismert École Nationale d'Industrie Laitière (ENIL). Az ENIL-nek a Besancon melletti Mamirolle-ban fekvő gyárába még március elején kopogtatott be megjelent a fiatal diktátor, Kim Dzsong Un két képviselője. A Veronique Drouet ENIL-igazgató elmondása szerint előzetes bejelentés nélkül érkező észak-koreaiakat az érdekelte, hajlandóak lennének-e a franciák exportálni a kemény hegyi sajtok készítésének a művészetét, vagyis átadni a tudásukat azoknak a diákoknak, akiket a phenjani rezsim kommunista hatalom képviselőinek.

A francia médiában sajtdiplomáciaként elhíresült érdeklődés oka valószínűleg az, hogy Kim nagy rajongója a kemény hegyi sajtoknak, amelyeknek az ízérre még Svájcban töltött diákévek alatt kapott rá. A kedvence állítólag az ementáli. Mindez Drouet-t vajmi kevéssé hatotta meg. Bár a korábbi hírek szerint az ENIL hajlik arra, hogy igent mondjon az észak-koreaiaknak, Drout végül elutasította a felkérést. „Nem a stratégiánk és a prioritásaink része kapcsolatokat ápolni Észak-Koreával. Az ENIL egy emberléptékű cég. Nem vágunk neki csak úgy a világ négy sarka felé” – jelezte az igazgató asszony, hozzátéve persze, hogy azért jó látni, hogy ilyen távoli országban is hallottak róluk.

Az ENIL mamirolle-i gyárában egyébként hatszáz diák tanul. Egy részük nemzetközi programok keretében érkezett.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.