Kilóra megvették a volt német kancelláriaminisztert?

Nagy vitát kavart Németországban a hír, miszerint Ronald Pofalla, az előző Merkel-kormány kancelláriaminisztere a német vasutak (DB) elnökségébe távozik. Ott egy kimondottan testre szabott, számára létrehozott pozíciót kapna, feladata a hosszú távú stratégia, illetve a politikai kapcsolattartás lenne. A DB elnöksége egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a hírt, mindenesetre a Spiegel szerint egy ilyen pozíció éves bére 1,3-1,8 millió euró között lenne.

A CDU nagykoalíciós partnere, a szociáldemorkata párt több politikusa is tiltakozott a karriermódosítás ellen. Ulrich Kelber, az igazságügyi minisztérium államtitkára szerint Pofallát „megvásárolja a gazdaság”, és mivel semmilyen technikai tudással nem rendelkezik a vasúttal kapcsolatban, így egyértelműen a politikai kapcsolatait fizetik meg – és ő is ezt fogja kamatoztatni. Pofalla Merkel egyik legközelebbi bizalmasának számított, távozása a kancellária éléről meglepte a német közvéleményt.

Az 54 éves Pofalla azzal indokolta döntését, hogy több időt szeretne a családjával tölteni, de a képviselői mandátumát megtartja. Olyan hírek is megjelentek, hogy visszavonulása az élvonalból csak átmeneti, és Merkel esetleges távozása után visszatérne, mint potenciális utód. (A német sajtó imád arról spekulálni, hogy a hetedik éve kancellárkodó Merkel után ki jöhet a CDU-ban, pedig még a közelében sem jár Helmut Kohl 16 éves abszolút rekordjának.)

Ha a fenti hírek igaznak bizonyulnak, úgy Pofallának szinte biztosan le kell mondania a képviselői mandátumáról, mert ez nehezen egyeztethető össze a vasútnál betöltött vezető pozícióval, véli a Transparency International szakértője. Az ellenzéki Zöldek és a Baloldal időközben azt követelik, hogy a politikusok üzleti szférába történő távozása között legyen egy törvényileg szabályozott minimális idő. A Baloldal szerint öt évnek kellene eltelnie, hogy meglegyen a kellő távolság a politikától. Ez egyébként az SPD választási programjában is szerepelt, ők beérték volna 18 hónappal. 

Érdemes emlékeztetni rá, hogy Gerhard Schröder egykori szociáldemokrata kancellár 2005-ben, alig néhány héttel a választások elvesztése után az orosz Gazprom leányvállalatához, a Németországot Oroszországgal összekötő Északi áramlat gázvezetéket építő konzorcium élére került. A váltást még pikánsabbá tette, hogy később kiderült: a választási vereség után még ügyvezetőként működő Schröder-kormány a német állam nevében egymilliárd dolláros kezességet vállalt a Gazpromnak nyújtott hitelekért. A Gazprom azonban 2006 márciusában nem kért a hitelből, így az ügyből nem lett nagyobb botrány.

  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.