Kilépett a pártjából a volt szerb elnök

Borisz Tadics valószínűleg egy ellenzéki fronttal vág neki a márciusi előrehozott választásoknak.

Kilépett a Demokrata Pártból (DS) Borisz Tadics korábbi köztársasági elnök csütörtökön. Belgrádi sajtótájékoztatóján közölte, azért döntött így, mert már nem ért egyet annak a pártnak a politikájával, amelyet 2004 és 2012 között vezetett, és amelynek 2012 óta a tiszteletbeli elnöke volt. „Döntésem oka, hogy a DS-be visszatérnek azok az emberek, akik miatt ezt a pártot korruptnak és botrányosnak nevezték. A döntésem nem a DS tagsága ellen szól, hanem éppen értük, és azt üzenem nekik, hogy Szerbiának új Demokrata Pártra van szüksége” – emelte ki. Ez az új párt hozhatna tartós békét a Nyugat-Balkánra - tette hozzá.

A szerb sajtó már korábban is rebesgette, hogy a Demokrata Párt megosztottsága az előre hozott parlamenti választásokon akár töréshez is vezethet. Dragan Djilas pártelnök és Tadics között már a DS legutóbbi főbizottsági ülése előtt érezhető volt a feszültség. Djilas támogatást kért munkájához, Boris Tadic pedig arra tett javaslatot, hogy vonják meg a pártelnöktől a bizalmat. A párt Djilast támogatta.

Néhány napja arról lehetett hallani, hogy Tadics egy DS-en kívüli ellenzéki fronttal vágna neki a választásoknak. Ezeket az állításokat Tadic csütörtökön tagadta. Arról viszont még nem döntött - tette hozzá -, hogy részt vesz-e valamilyen formában a március 16-ra meghirdetett rendkívüli parlamenti választásokon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.