Kilépett a katolikus egyházból Thomas Mann unokája

Kilépett a katolikus egyházból Frido Mann, Thomas Mann Nobel-díjas német író unokája. "Önámítás és képmutatás lenne, ha továbbra is egy olyan egyháznak lennék a tagja, amelynek vezetője ilyen cinikus és megvető" -áll nyilatkozatában. Mann a pápa azon döntése ellen tiltakozott, amellyel visszavonta Williamson püspök és a Pius Testvériség kiközösítését.

Kilépett a katolikus egyházból Frido Mann. Thomas Mann Nobel-díjas német író unokája. Döntésével a pápa azon döntése ellen tiltakozott,  amellyel XVI. Benedek visszavonta a holokauszttagadó tradicionalista püspököt, Richard Williamsont is soraiban tudó ultrakonzervatív Pius Testvériség kiközösítését.

"Önámítás és képmutatás lenne, ha továbbra is egy olyan egyháznak lennék a tagja, amelynek vezetője ilyen cinikus és megvető" - áll a Frido Mann által hétfőn kiadott közleményben. "E notórius antiszemiták rehabilitálását Krisztus német képviselője  által a zsidóság felé intézett hadüzenetnek, e nép kimondhatatlan  szenvedései kigúnyolásának tartom" - fogalmazott Mann, akinek közleményét az Achterbahn című életrajzi írását megjelentető Rowohlt kiadó is közreadta.

Mann szemében a római katolikus egyház már a "szerencsétlen II.János Pál pápa" ideje óta egy "megkövült hatalmi- és  felügyelőközponttá vált", így fokozatosan eltávolodott az egyháztól."Joseph Ratzinger megválasztása, és az ő legalább olyan hiteltelen vezetési stílusa még mélyebb belső emigrációba taszított, noha még mindig az egyházhoz tartoztam" - írja Mann. "Az elmúlt hetekben azonban hirtelen minden megváltozott, amikor XVI. Benedek pápa  visszavonta a négy tradicionalista püspök kiközösítését, akik közül ketten többször is a hatmillió zsidóval végző holokauszt tagadásával hívták fel magukra a figyelmet" - olvasható a közleményben.

Az 1920-ban született Frido Mann, aki a híres német író kedvenc unokája volt és protestánsként keresztelték meg, egy lelki válságot követően kezdett el teológiát tanulni, és tért át a katolikus hitre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.