Kilépéssel fenyegeti Nagy-Britannia az Európai Uniót

Intézményi és gazdasági reformok nélkül a szervezet hanyatlásra van ítélve – figyelmeztetett szerdán George Osborne brit pénzügyminiszter.

Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, ha a szervezet nem hajt végre intézményi és gazdasági reformokat – jelezte szerdán George Osborne brit pénzügyminiszter. A politikus a kormányon lévő konzervatívokhoz közel álló kutatóközpont, az Open Europe közönsége előtt tartott előadásban figyelmeztetett, hogy reformok nélkül az EU hanyatlásra van ítélve. Szerinte ennek – a versenyképesség hiányának – a jele, hogy amíg a szervezet  gazdasága az elmúlt hat évben stagnált, India teljesítménye az egyharmadával, Kínáé ötven százalékkal nőtt. „Egy egyszerű választásról van szó: reform vagy hanyatlás. A mi elhatározásunk világos. Végrehajtjuk a reformot, aztán az emberekre bízzuk a döntést – utalt Osborne arra a népszavazásra, amelyet David Cameron kormánya 2017-ben rendezne a brit EU-tagságról.

Osborne figyelmeztetésével párhuzamosan röppent fel egyébként a hír, hogy egy konzervatív képviselőnek,  Bernard Jenkinnek több mint száz párttársa támogatását sikerült megnyernie egy levélhez, amely fellépésre szólítja Cameront azért, hogy a brit parlament vétójogot kapjon minden brüsszeli direktíva, törvény és korlátozás felett. Ez gyakorlatilag felszámolná a közös piacot, amelyet az EU-ban az áruk, a tőke, a szolgáltatások és a személyek szabad áramlása jelent. A vétójogot London aligha fogja megkapni az EU-tól, de Osborne szerdán jelezte, hogy Cameron ettől függetlenül is szeretné, ha Brüsszel változtatna a játékszabályokon, és a jövőben a 18 eurózóna-ország nem szavazhatná le azt a tízet, amely még nem csatlakozott az övezethez.

Felidézte, amit Angela Merkel német kancellár mondott egyszer, hogy amíg az EU-ban a Föld lakóinak mindössze a hét százaléka él, a szervezet 25 százalékkal járul hozzá a világgazdaság teljesítményéhez, a jóléti kiadások ötven százalékát pedig itt költik el. „Ez így nem mehet tovább” – vélte a politikus.

George Osborne brit pénzügyminiszter a szerdai előadáson azt mondta, hogy az Európai Unió jogi egyezményei, céljukat tekintve nem megfelelőek
Britain's Chancellor of the Exchequer George Osborne addresses a conference on European Union reform, in central London January 15, 2014. Osborne said on Wednesday the legal treaties that dictate how the European Union is run were not fit for purpose and should be changed, saying he was determined his country would reshape its EU ties. REUTERS/Toby Melville (BRITAIN - Tags: POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.