Kilencven hibás MiG-29-es az orosz légierő gépparkjában

Kilencven MiG-29-es vadászrepülőgépet találtak hibásnak, és vontak ki egy időre az orosz légierő gépparkjából egy műszaki szemle során, amelyet egy ilyen típusú gép decemberi balesete nyomán végeztek.

Összesen mintegy kétszáz MiG-29-est vizsgáltak meg, ezek közül száz kapott azonnali engedélyt további repülésekre, néhány még további átvizsgálásra szorul. Mintegy kilencvenet kizártak egy időre a repülési programból, mert nem találták őket elég biztonságosnak ahhoz, hogy repülhessenek - idézte pénteken az orosz Interfax hírügynökség a légierő egy szóvivőjét.

A vizsgálat ezzel még nem ért véget. A MiG-29-es flotta többi gépét is átnézik. A hibás gépeket megjavítják, mihelyt meglesz a pénz a helyrehozatalra, és visszaadják használatra a légierőnek - tette hozzá a szóvivő. Nem közölte, mennyi időt vehet igénybe a hibás gépek megjavítása, csak azt jelezte, hogy ez mindenekelőtt pénz kérdése.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Megfigyelők szerint komoly problémát jelenthet a hadseregnek a költséges javításokhoz szükséges pénz megszerzése, hiszen a zuhanó olajárak miatt alaposan megcsappantak az állam pénztartalékai.

Decemberben felfüggesztették minden MiG-29-es használatát egy ilyen típusú gép szibériai balesete nyomán, amelyben a pilóta életét vesztette. Gyakorlórepülés közben letörött a gép elrozsdásodott farokrésze, s a harci légi jármű lezuhant. Októberben is baleset ért egy ilyen típusú gépet, akkor a szibériai Csita térségében. Az Interfax szerint összesen 300 MiG-29-es gépe van az orosz légiflottának. A MiG-29-esek az 1980-as évek óta vannak szolgálatban a szovjet, illetve az orosz légierő kötelékében.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.