Kilenc merénylő támadott az afganisztáni bázisra

Négy afgán katonán kívül két civil is életét vesztette a tálibok dzsalalabádi támadásában.

Négy afgán katona és két civil meghalt, a NATO-nak pedig több katonája megsérült abban az öngyilkos merényletben, amelyet tálibok hajtottak végre egy közös amerikai-afgán légitámaszpont ellen vasárnap. A dzsalalabádi bázist kilenc merénylő rohanta meg; egy részük gyalog érkezett, de volt, aki robbanószerekkel telezsúfolt kocsiban ment neki a célpontjának. A kilenc támadó közül egy sem maradt életben.

Helyszíni jelentések szerint a tálibok nagy műgonddal tervezték meg a támadást. A négy öngyilkos merénylő kocsival jött, ők a támaszpont bejáratainál robbantották fel magukat, a gyalog érkezők pedig a biztonsági őrökkel keveredtek harcba. A detonációk miatt a bázistól egy kilométerre is kitörtek az ablakok, de az egész állítólag csak húsz percig tartott; a támadók egy részét harci helikopterekől likvidálták. Mivel a táliboknak nem sikerült behatolniuk a bázisra, a támadás kudarcnak tekinthető – közölte a NATO egyik szóvivője. Azt nem árulta el, hogy az afganisztáni missziónak hány katonája sérült meg az incidensben.

A tálibok egyébként vállalták a felelősséget a merényletért. Az ő bejelentésük szerint először egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a támaszpont főbejáratánál, majd a második hullámban, NATO-egyenruhában érkeztek a gyalogos támadók.

A NATO-nak jelenleg mintegy 130 ezer katonája szolgál Afganisztánban. A harcoló alakulatokat 2014 végéig kivonják, a terve szerint ezután már csak kiképző egysége maradnak a biztonsági feladatokat teljes mértékben átvevő afgán haderő mellett.

A dzsalalabádi bázis februárban volt már hasonló támadás célpontja. Akkor kilencen haltak meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.