Felfelé buktunk az átláthatósági ranglistán

Nagy-Britannia kormánya a legnyitottabb és legátláthatóbb a világon egy globális felmérés alapján, amit az alapján állítanak össze, hogy az állampolgárok mennyire férnek hozzá a közérdekű adatokhoz. Magyarország egy év alatt 9 helyet javított. A kutatás készítői szerint egyes országok azért kerültek hátrább a rangsorban, mert az ígéretek ellenére nem tették nyilvánossá a hivatalos adatokat.

A webet kitaláló Tim Berners Lee 2009-ben hozta létre a World Wide Web Foundationt. Az alapítvány azért jött létre, hogy elősegítse a hozzáférést a közadatokhoz.

Ennek kapcsán másodszor végeztek felmérést arról az Open Data Barometer felmérés keretében, hogy mennyire férnek hozzá az emberek a közérdekű adatokhoz. A kutatás során első körben 77 országot figyeltek meg, a múlt évben pedig 86 országot vettek górcső alá.

Az adatok szerint Nagy-Britannia kormánya a legátláthatóbb. Őket az Egyesült Államok és Svédország követi. Tim Berners Lee a britek első helye kapcsán a BBC-nek elmondta, hogy az országnak még mindig van hova javulnia, hogy teljesen átláthatónak mondhassuk.

Magyarország a 2014-ben végzett kutatásban a 33. helyen végzett, megelőzve ezzel Lengyelországot, Törökországot vagy a szomszédos Ukrajnát. A 2013-as adatokhoz képest kilenc hellyel kerültünk előre, akkor a törökök még megelőztek.

Sok ország, így Magyarország javulása annak is betudható - amint azt Berners-Lee a BBC cikkében is megemlíti -, hogy egyes kormányok megígérték ugyan, hogy hozzáférhetővé teszik a közérdekű adatokat, de ezt végül nem tették meg. Emiatt sok ország hátrébb került a rangsorban. Kenya vagy Thaiföld például sokat rontott, 27 és 26 helyet csúszott le a listán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.