Kilátásba helyezte lemondását a cseh kormányfő

Gyorsított eljárásban kezdte el tárgyalni csütörtökön a prágai parlament alsóháza a cseh kabinet szigorú takarékossági csomagját. Jan Fischer kormányfő bejelentette, hogy ha a honatyák lényegesen változtatnak a csomagon és 170 millió koronánál nagyobb államháztartási hiányt szavaznak meg, akkor lemond.

Gyorsított eljárásban kezdte el tárgyalni csütörtökön a prágai parlament alsóháza a cseh kabinet szigorú takarékossági csomagját. A tervezet célja legalább hetven milliárd koronával (hozzávetőleg hétszáz milliárd forint) csökkenteni az államháztartás egyre fenyegetőbb hiányát, amely ebben az esetben 155 milliárd lenne.

Az utóbbi összeg a nemzeti össztermék (GDP) 5,2 százalékát tenné ki. A javaslat befagyasztaná az idei nyugdíjakat, az állami alkalmazottak és a köztisztviselők bérét, egy százalékkal emelné a jelenleg kilenc-, illetve tizenkilenc százalékos általános forgalmi adót, ugyancsak emelkedne a bor, a sör és a kemény italok, valamint az üzemanyagok és a cigaretta jövedéki adója.

Lényegesen lefaragnák a családi pótlékot, a gyermekgondozási segélyt és a táppénz összegét is. Megadóztatnák a képviselők költségtérítését is. A cseh kabinet a megszorítások elfogadása után véglegesíti a jövő évi költségvetés-tervezetet.

Bevezető beszédében Jan Fischer kormányfő bejelentette, hogy ha a honatyák lényegesen változtatnak a csomagon és 170 millió koronánál nagyobb államháztartási hiányt szavaznak meg, akkor lemond. Az indulatos vitában elsősorban a cseh szocdemek (CSSD) álltak elő módosító javaslatokkal.

Indítványozták a nyugdíjak emelését legalább kétszáz koronával, a családi pótlék és a táppénzek jelenlegi összegének megtartását. Ennek fejében a Polgári Demokrata Párt (ODS) az úgynevezett milliomos adó eltörlését követelte, továbbá azt, hogy az üzemanyagokra kivetett jövedéki adót ne emeljék.

Miroslav Kalousek volt pénzügyminiszter azt mondta, hogy a képviselők az elmúlt hónapokban tétlenül nézték az államadóság vészes növekedését, ezért most akkor cselekednek a leghelyesebben, ha kellő alázattal és az ország iránt érzett felelősségtől vezérelve befogják a szájukat és változtatás nélkül megszavazzák a megszorító csomagot. Erre David Rath szocdem képviselő azzal reagált, hogy képviselőtársa szokásos módon mindenkit sérteget, aztán elsompolyog a legközelebbi söntésbe, ahol még jobban leissza magát. Mire az extárcavezető értelmi fogyatékosnak nevezte az előtte felszólalót, s igy folytatta: - Lehetséges, hogy néha felöntök a garatra, de én ezt kialszom, maga viszont ezt nem tudja megtenni.

Ludvik Hovorka kereszténydemokrata-néppárti (KDU-CSL) elsősorban azt vetette a megszorító csomagot előterjesztő Eduard Janota gazdasági miniszter szemére, hogy intézkedéseivel az eddiginél is súlyosabb helyzetbe taszítja a szociálisan gyenge réteget, holott sokkal inkább növelhetné a hazárdjátékokat üzemeltető cégek, valamint a milliárdosok adóját. Az előzetes tervekkel ellentétben a vita tegnap nem fejeződött be, amely ma folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.