Kikapcsolni képtelen csúcsmenedzserek

Felelős-e Josef Ackermann, a promimens svájci-német bankár egyik munkatársa haláláért? – találgatja a német sajtó.

Ackermann csütörtökön azonnali hatállyal lemondott a svájci Zurich biztosítótársaság igazgatótanácsnak elnöki posztjáról, miután napvilágra került a gyanú: Pierre Wauthier, a biztosító pénzügyi vezetője hétfőn azért vetett véget önkezével életének, mert túlságosan nagy nyomás nehezedett rá. Ackermann közleményében közölte, munkatársa halála nagyon megrázta, és mivel a család szerint ebben neki is megvan a maga felelőssége (még ha ő ezt tagadja is), a cég érdekében azonnal távozik.

A 65 éves Ackermann 2012 márciusa óta töltötte be a Zurich vezető pozícióját, előtte 2002 és 2012 között a legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank élén állt. Utódja a Zurichnél, Tom de Swaan tegnap bejelentette: mindent elkövetnek annak érdekében, hogy kiderüljön, vajon igazságtalanul nagy nyomás nehezedett-e Wauthierre? De Swaan megerősítette, hogy az egykori pénzügyi igazgató hagyott búcsúlevelet, és ebben van utalás Ackermannhoz fűződő viszonyára, de részletekre nem tért ki.

A Guardian arra is felhívja a figyelmet, hogy a Zurich komoly gondokkal küzdött: második negyedéves nyeresége 27 százalékot esett, ágazati szakértők valószínűsítik, hogy nem tudják hozni az évre várt eredményeket. Martin Senn, a Zurich vezérigazgatója ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy nem változtatnak az üzleti stratégiájukon, és ő nem hiszi, hogy a vállalat eredményeinek bármi köze lett volna Wauthier sajnálatos esetéhez.

A sajtó azonban emlékeztet rá, hogy Wauthier már a második svájci felső vezető, aki rövid időn belül öngyilkosságot követ el. Egy hónappal ezelőtt a Swisscom Chart távközlési cég vezetője, Carsten Schloter vetett véget hasonló módon az életének. Ismerőseinek állítólag arra panaszkodott, hogy nagyon nehezen tud kikapcsolni, leállni a munkával, egyfajta permanens aktivitásban éli az életét. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.