Kijevi krémtorna

A világ a jobbik oldaláról ismerte meg Ukrajnát, megérte Eb-t rendezni – a Kijevben élő Jekatyerina szerint az országra Nyugaton már nem a szervezett bűnözés és a prostituáltak hazájaként fognak gondolni ezután, noha a kontinensviadal idején is jelentek meg hasonló anyagok, vegyítve a futballszurkolók rasszizmusáról szóló hírekkel.

– Ezekkel az előítéletekkel, remélem, leszámoltak külföldön, ahogyan nekem is jobb véleményem lett a futballturistákról – vallja meg a stadion közelében élő asszony. – Esténként megteltek a bárok a különböző csapatok szurkolóival, jó hangulat volt végig, nem keserítette meg az életünket a rendezvény – vont mérleget Jekatyerina, akit nem zavart a szokásosnál több útelzárás, az egyik központi metrómegálló részleges lezárása a szurkolótáborok közelében.

Nem mindenkinek tetszik az Eb: július 1-én a nők jogaiért harcoló aktivistákat vettek őrizetbe a kijevi olimpiai stadion előtt

– Sokkal több rendőr volt a városban a mérkőzések idején, de egyébként a játékok között a város a normális életét élte – mondta. A szolgáltatások nem lettek drágábbak a rendezvény idején, leszámítva természetesen a szállások árát, de ez a város lakóit nem érintette. (Aranyéletük volt a kijevi pályaudvar környékén álldogáló lakáskiadó néniknek is: a máskor napi 15 euróért kivehető lakások olykor tízszeres áron is elkeltek. Igaz, a vendéglátók, kempingek arról panaszkodtak, hogy a vártnál kevesebb turista érkezett az ukrajnai helyszínekre, így Kijevbe is.)

– Jobbak lettek az utak is az országban és Kijevben is az Eb miatt. Ez, a presztízsen túl, szintén megmarad a számunkra az Eb után – mondta a mérnökként dolgozó Jekatyerina, aki személyesen is részt vett a kijevi nemzeti stadion „68055 férőhelyes” felújításában. – Bár voltak néha kisebb csúszások, tudtuk, hogy időben befejezzük a munkálatokat. Ráadásul az egyébként nehéz időket élő építőiparnak is lökést adtak az országos stadionépítések és -rekonstrukciók. Nálunk a csúcsidőben kétezer ember dolgozott, nem beszélve a beszállítókról, akik között szép számban voltak ukrajnaiak is – adott szakmai körképet az asszony, aki bízik abban, hogy az objektumok a futball-Eb után sem állnak majd üresen, „biztosan nem további tervek nélkül ruházott be az állam”.

– Foci mindig lesz, és talán a jó stadionok hatással lesznek a futball minőségére is, persze, még messze vagyunk Olaszországtól és Spanyolországtól – bizakodott a futballt szívesen néző Jekatyerina, akit egyébként nem szomorít el nagyon, hogy az ukrán válogatott – akár a társrendező, Lengyelország csapata – már a csoportkörben kiesett. –Jól játszottunk, nem kell szégyenkeznünk. Az utolsó meccsünk, hát, emberi hiba volt, előfordul – utalt a Kassai Viktor által vezetett mérkőzésen az angolok ellen belőtt, de, meg nem adott egyenlítő gólra. – Eszembe sem jut, hogy ez valamiféle ukránokkal szembeni ellenszenv jele volna, elvégre jártak már így az angolok is – emlékeztetett a kijevi nő.

A lengyel–ukrán futball-Eb-t a zöld gyepen kívül diplomáciai összecsapások is kísérték: számos európai ország politikusa és az EU vezetői is bojkottálták a rendezvény ukrajnai helyszíneinek megtekintését, így tiltakozva az exkormányfő, Julija Timosenko hétéves börtönbüntetése és fogva tartásának körülményei ellen. (Bár a hírek szerint Angela Merkel német kancellár mégis kész lett volna a döntő kedvéért Kijevbe utazni, ha bejutottak volna a németek.) – A nemzetközi sportesemények nem mentesek a politikától, így volt ez mindig – érvelt Jekatyerina. –Nem is tartom rossznak, hogy ez így van, ez csak azt mutatja, hogy a rendezvény fontos a világ számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.