Kijev: Sepelevék nem kaphatnak menedéket Magyarországon

Nem kaphatja meg a politikai menekült státust Magyarországon Olekszandr Sepelev volt ukrán parlamenti képviselő és neje, mivel mindkettőjüket súlyos bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják Ukrajnában - közölte kedden az ukrán külügyminisztérium sajtóosztálya.

A tárca a budapesti ukrán nagykövetségtől származó információkra hivatkozva közölte, hogy a magyar illetékes szervek jelenleg az Ukrajnának történő kiadatásuk kérdését vizsgálják.

Közben Sepelev apja, aki egyben ügyvédje is, nyilvánosságra hozta, hogy a fia és annak házastársa kiadatásáról szóló döntést szeptemberre halasztotta az ügyben eljáró magyar bíróság.

Az ügyvéd emlékeztetett arra, hogy augusztus 14-ig a budapesti bíróságnak döntenie kellene a kiadatás ügyében. Állítása szerint viszont a magyar fél úgy határozott, hogy meghosszabbítják Sepelev és neje fogva tartását. A bírósági határozat elnapolása mellett az ügyvéd állítása szerint "a volt képviselő politikai üldöztetése, a politikusokkal szemben Ukrajnában elterjedtté vált nyomásgyakorlás, továbbá a vádak nem kellő megalapozottsága" miatt döntött Budapest.

Sepelevet július elején vették őrizetbe egy budapesti szálloda éttermében nemzetközi körözés alapján. Ukrajnában gyilkossági kísérlettel és sikkasztással gyanúsítják. A politikus tagadja az ellene felhozott vádakat. Sepelev két ciklusban volt parlamenti képviselő Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő frakciójának tagjaként. 2010-ben azonban kizárták frakciójából, ezért csatlakozott a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártjához. A tavalyi parlamenti választásokon egyéni jelöltként indult a nyugat-ukrajnai Vinnyicja megye egyik körzetében, de nem jutott be a parlamentbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.