Kijev nem vesz gázt Moszkvától, és az orosz repülőgépek tranzitját is betiltja

Ukrajna végleg leállítja a gázvásárlást Oroszországtól. Ezt Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök jelentette be, miután a Gazprom orosz gáztársaság közölte: felfüggeszti az ukrajnai szállításokat, mert kimerült a Kijev által előre kifizetett mennyiség, új előleget pedig nem kaptak.
Fotó: Valentyin Ogirenko / Reuters

A gázfronton is kiújult tehát a harc Oroszország és Ukrajna között, igaz, ez nem okozott meglepetést. Az ukrán állami gáztársaság, a Naftogaz első embere, Andrij Kobolev már korábban előrevetítette a mostani döntést. Nemrég egy internetes közösségi oldalon arról írt, hogy Ukrajna ezt a telet – vagy akár többet is – képes orosz gáz nélkül átvészelni, Volodimir Demcsisin energetikai miniszter viszont azt közölte, hogy Ukrajnának az év végéig biztosan nem kell előre fizetnie az orosz gázért, mert a tárolókban lévő tartalékok és az Európából érkező mennyiség elegendő neki.

Ugyanakkor Kijev újabb tilalmat is bevezetett Oroszországgal szemben: a kormány döntése értelmében csütörtöktől még tranzitútvonalként sem használhatják az ukrán légteret az orosz repülőgépek. Az Oroszország és Ukrajna közötti közvetlen légi forgalmat és az orosz katonai szállítmányok ukrajnai átrepüléseit Kijev már korábban betiltotta.

Fotó: Gleb Garanich / Reuters

Ukrajna és Oroszország között a Viktor Juscsenko elnök és rezsimje ellen 2013 végén kitört forradalom óta rendkívül feszült a viszony. Tavaly márciusban Oroszország annektálta a Krím félszigetet, de támogatja azokat a szeparatista erőket is, amelyek a két kelet-ukrajnai megyében, Luhanszkban és Donyeckben önkényesen függetlenséget kiáltottak ki.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.