Katonai mozgósítás Ukrajnában

Az ukrán parlament jóváhagyta kedden az új, részleges katonai mozgósításról szóló elnöki rendeletet.

A határozat indoklása szerint a részleges mozgósításról hozott döntésre „a katonák és békés lakosok halálát okozó terrorizmus kelet-ukrajnai terjedése" miatt van szükség, továbbá azért, mert Oroszország jelentős csapatokat csoportosít Ukrajna határai mentén, ami „külső támadás veszélyét jelenti, és fenyegeti az ukrán állam függetlenségét".

A szakadárok és az ukrán kormányerők közötti harcok hétfőn sem csitultak Kelet-Ukrajnában: ukrán kormányzati forrásokra hivatkozva a BBC azt írja, hogy az elmúlt 24 órában tizenhárom ukrán katona vesztette életét. Hárman közülük azt követően haltak meg, hogy bomba robbant egy útzárnál veszteglő buszon. A kelet-ukrajnai harcokban a feltételezések szerint mintegy ezer ember vesztette életét április óta. 

A mozgósítás az 50 évnél fiatalabb férfiakra vonatkozik, és a határozat életbe lépésétől számított 45 napon belül hajtják végre.
Vita közben ismét verekedés tört ki az ülésteremben a Viktor Janukovics posztjáról eltávolított volt államfő hivatali idejében kormányzó Régiók Pártja és a jelenleg kormányon lévő nacionalista Szabadság párt képviselői között.

Brüsszelben mindeközben az EU-tagországok külügyminiszterei kedden hivatalosan is létrehozták azt a missziót, amely a nem katonai jellegű ukrán biztonsági szervek - így a rendőrség, illetve a nemzeti gárda - reformját hivatott elősegíteni.

Mint azt Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte, a misszió az ukrán hatóságok kérésére jött létre. Tanácsokkal fogja ellátni az ukrán hatóságokat annak érdekében, hogy az úgynevezett civil biztonsági szektor tevékenységét a jogállamiság elveinek tiszteletben tartása és a demokratikus felelősségi rendszer, ugyanakkor a hatékonyság és a fenntarthatóság jellemezze.

A misszió tagjai nem viselnek fegyvert, és nincs intézkedési jogkörük. A kezdeti szakaszban Kijevben tevékenykednek, de mielőbb igyekeznek Ukrajna különböző térségeire kiterjeszteni a működésüket.

Iklódy Gábor, aki az EU külügyi hivatalának válságkezeléssel és stratégiai tervezéssel foglalkozó igazgatóságát irányítja, és az ő részlegén készítették elő a missziót, az MTI-nek korábban elmondta, hogy a létszámot őszre 57 főre kívánják fejleszteni. Az uniós tanácsadók fő feladata az lesz - közölte -, hogy segítsék a nem katonai jellegű ukrán biztonsági szervezetrendszer működésének átvilágítását, azonosítsák azokat a pontokat, ahol el kell választani egymástól a tevékenységi köröket, illetve egyértelművé kell tenni a felelősségi, alá-fölérendeltségi rendszert, be kell építeni a demokratikus ellenőrzés jogállami biztosítékait.

Az egyelőre két évre tervezett missziónak idén november 30-ra kell elérnie a kezdeti műveleti szintet. Az addig terjedő időszakra 2,68 millió eurós költségkeretet biztosítottak a tagállamok miniszterei a keddi döntéssel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.