Moszkva szerint Kijev túlfeszíti a húrt

Moszkva szerint a közelgő európai uniós csúcstalálkozó miatt újultak ki a fegyveres harcok Kelet-Ukrajnában - közölte csütörtökön az RBK orosz hírügynökség a Kreml szóvivőjére hivatkozva.

Dmitrij Peszkov egyetértett azzal az  újságírói felvetéssel, hogy Kijev a június 25-26-ra tervezett csúcstalálkozó előtt - az Oroszországra gyakorolt nyomás fenntartása érdekében - "túlfeszíti a húrt".

Az RBK emlékeztetett rá, a The Wall Street Journal amerikai lap szerdán európai diplomatákra hivatkozva azt írta, hogy az Európai Unió (EU) meg akarja hosszabbítani jövő január végéig az Oroszországgal szemben alkalmazott büntetőintézkedéseket.

Az orosz államfő szóvivője szerint Ukrajna korábban is,"nem egy alkalommal tett a feszültség növelésére irányuló lépéseket" a nagy nemzetközi eseményekkel a háttérben. Megismételte a Kreml álláspontját, amely szerint a Donyec-medencében fellángolt fegyveres összecsapások az ukrán fegyveres erőktől indultak ki, és ők provokolják a harcokat.

Dmitrij Peszkov szerint nyilvánvaló, hogy Kijev megsérti a délkelet-ukrajnai válság békés megoldását céltó minszki megállapodásokat.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Biztonság és stabilitás című nemzetközi konferencián Moszkvában azzal vádolta az ukrán vezetést, hogy ki akar bújni a kötelezettségei alól, hogy közvetlen párbeszédre lépjen a szakadár Donyec-medencei régiókkal. A miniszter úgy vélte, hogy Kijev lépései miatt veszélyben vannak a minszki megállapodások.

A kijevi hadműveleti parancsnokságnál ugyanakkor azt közölték, hogy az oroszbarát szakadárok csütörtökre virradó éjjel a kelet-ukrajnai frontvonal teljes hosszában folytatták tüzérségi támadásaikat települések, illetve az ottani katonai állások ellen, miután nem sikerült elfoglalniuk a Mariupol közeli Marjinka települést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.