Kijev büntetni fogja az orosz vízummal utazó külföldieket

Azok a külföldiek, akik nem tartják be az ukrán jogszabályokat a Krím félszigetre történő beutazáskor, illetve ott-tartózkodáskor, büntetéssel, továbbá akár nemzetközi szankciókkal is sújthatók, mint olyan személyek, akik támogatják az ukrán terület átmeneti megszállását - közölte kedden a kijevi külügyminisztérium.

A tárca ezt válaszolta az orosz külügyminisztérium előző napi bejelentésére, miszerint külföldiek most már csak orosz vízummal utazhatnak a félszigetre.

Kijev leszögezte, hogy a Krímbe és Szevasztopolba való beutazás feltételei nem változtak, és e tekintetben továbbra is az ukrán jogszabályok, illetve a hatályban lévő nemzetközi megállapodások érvényesek.

Azok a külföldiek, akik vízum nélkül utazhatnak be Ukrajnába, csakis az ukrán államhatár átkelőin keresztül belépve tartózkodhatnak a félszigeten. A vízumköteles külföldieknek pedig Ukrajna külképviseletein kell a beutazáshoz, illetve tartózkodáshoz szükséges vízumot beszerezniük.

A külügyminisztérium figyelmeztetett arra, hogy az ország törvényeinek megfelelően felelősségre vonják azokat a külföldieket, akik nem tartják be a Krímbe és Szevasztopolba való beutazásra, illetve az ott-tartózkodásra vonatkozó ukrán jogszabályokat, és akár nemzetközi szankciókat is elrendelhetnek ellenük, mint olyan személyekkel szemben, akik támogatják az ukrán terület átmeneti orosz megszállását.

Kijev nem ismeri el a Krím félsziget csatlakozását Oroszországhoz, azt továbbra is Ukrajna területének tekinti. Indoklása szerint azért vezénylik át az ország más területeire az ott állomásozó ukrán katonákat, hogy elkerüljék a fegyveres összetűzést a félszigetet megszálló orosz katonákkal. Az ukrán vezetés többször hangoztatta, hogy diplomáciai és bírósági úton készül érvényt szerezni igazának a Krím hovatartozását illetően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.