Kijev: Az 50 ezres szakadársereget az oroszok képezik ki

Kelet-Ukrajnában, az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen mintegy 50 ezres hadsereg jött létre, amelyet orosz kiképzők készítenek fel az ukrán fegyveres erők elleni harcra - közölte Andrij Taranov, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője pénteken a Szabadság rádiónak adott nyilatkozatában.

Arra a kérdésre, hogy képes-e megvédeni magát Ukrajna egy ekkora haderővel szemben, a tisztségviselő kijelentette: "az ukrán fegyveres erők mennyiségi és minőségi szempontból, valamint technikai felszereltségüket tekintve képesek válaszolni minden kihívásra".

Emlékeztetett arra, hogy eddig négy részleges mozgósítási hullám zajlott le, jelenleg van folyamatban az ötödik. Szavai szerint nagy arányban vannak olyanok, akik egy év szolgálatot már letöltöttek, és önként folytatják tovább. "Ezek az emberek komoly harci tapasztalatokkal rendelkeznek" - tette hozzá Taranov. Példaként említette erre a 25-ös és a 95-ös légi deszant dandárt.
Taranov közölte, hogy Ukrajna védelmének biztosítása jelenleg elsősorban a tüzérségre épül. Kérdésre válaszolva biztosított afelől, hogy harci repülőgépek bevetése esetén a légelhárítás is készen áll megvédeni az országot.

Andrij Liszenko, a Kijev által terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai hadművelet szóvivője pénteken arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában két ukrán katona veszette életét a konfliktus övezetében.

A hadműveleti parancsnokság adatai szerint egyre több támadás éri az utóbbi napokban az ukrán katonákat a frontvonal mentén. Péntek délután hat óráig a szakadárok 29 alkalommal szegték meg a tűzszünetet. Több helyen vetettek be olyan - nagy kaliberű - aknavetőket és golyószórókat, amelyeket a tartós rendezést célzó minszki megállapodás szerint ki kellett volna vonniuk az ütközőzónából. A támadások javarészt a Donyeck környékén lévő Opitne, Avgyijivka és Piszki településeknél, délen az Azovi-tengerparton fekvő Sirokine falunál, északon pedig a Luhanszktól nem messze található Scsasztyánál lévő ukrán állásokat érték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.