Kijárási tilalom van Nigériában

Összehangolt bombatámadásban a legfrissebb hírek szerint százhúszan haltak meg Nigéria második legnagyobb városában péntek éjszaka. A merényleteket a Boko Haram vállalta magára. A szervezet azért támadott, mert a hatóságok nem engedték szabadon letartóztatott társaikat.

24 órás kijárási tilalmat rendeltek el a nigériai Kano városában, miután tegnap éjjel összehangolt bombatámadásban legalább heten haltak meg. A célpontok közt volt a helyi rendőrkapitányság, és a külső kerületekből is fegyverropogást hallottak. A merényleteket a Boko Haram iszlamista szélsőséges csoport vállalta magára, írja a BBC, de ők állnak a nagyrészt muszlimok lakta északon a keresztények elleni, nemrég lezajlott erőszakhullám mögött is. 

Még mindig ég a rendőrségi negyed Kano városában
People watch as smoke rises from the police headquarters after it was hit by a blast in Nigeria's northern city of Kano January 20, 2012. At least six people were killed in a string of bomb blasts on Friday in Nigeria's second city Kano and the authorities imposed a curfew across the city, which has been plagued by an insurgency led by the Islamist sect Boko Haram. There was no immediate claim of responsibility for the apparently coordinated attacks. REUTERS/Stringer (NIGERIA - Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST)

A péntek esti bombatámadásban először csak hét áldozatot említettek. Később már húsz, a legújabb hírek szerint 120 áldozata volt a város különböző részeiben történő robbantásoknak. Az áldozatok száma azonban ennél több is lehet. A rendőrség közleménye szerint a célpontok közt négy rendőrkapitányság, az állambiztonsági hivatal és az útlevélkiadók, illetve bevándorlási hivatalok álltak. A sebesültek közt külföldiek is vannak, mivel a robbanások egyike a nagyrészt indiai és libanoni menekültek lakta negyed mellett történt. Egy szemtanú szerint négy robbanás volt, az egyik robbantó pedig motoron menekült el. A nigériai televízió szerint egyik riporterük is az áldozatok között van.

Eközben az ország kereskedelmi fővárosában, Lagosban civil aktivisták szerveztek volna tömegtüntetést szombatra, de a támadások hírére lemondták azt. Döntésüket azzal indokolták: nem akarják, hogy a kormány korrupciója és a városban tapasztalható katonai jelenlét ellen szervezett tüntetésükön újabb merényletet kövessenek el a könnyen beszivárgó iszlamista terroristák.

A kijárási tilalom minimum 24 órán át, de legalább addig tart, amíg fel nem függesztik. A rendőrség és a katonaság úttorlaszokat állított fel percekkel a robbantás után.

A Boko Haram elismerte a merényleteket. Szóvivőjük, Abul Qaqa újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy azért követték el őket, mert a városi hatóságok visszautasították, hogy letartóztatott iszlamistákat engedjenek szabadon. A terroristacsoport 2010-ben tűnt fel a színen, mikor kormányzati célpontokra lőtt a székhelyének számító Maiduguri városában. Sokszor felhozzák támadásuk indokaiként egykori vezetőjük, Juszuf Muhammed halálát is, akit rendőrségi intézkedés közben ért a halál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.