Kiirtják a kisebbségeket

Az Amnesty International szerint a szunnita szélsőséges Iszlám Állam etnikai tisztogatásba kezdett Irak fennhatósága alá eső területén.
Etnikai tisztogatással vádolja a szunnita szélsőséges Iszlám Államot (IS) az Amnesty International. Az emberi jogi szervezet kedden állt a nyilvánosság elé egy jelentéssel, amely szerint bizonyítékok támasztják alá, hogy a júniusban fél Irakon átgázoló dzsihadisták két mészárlást is rendeztek a világ egyik régi vallási kisebbségének, a jazidieknek a körében augusztus 3-án, illetve augusztus 15-én az északi Szindzsár mellett. Kinijében és Kocsóban több száz ember vált a tömeggyilkosságok áldozatává.
Ünneplő síita milicisták az IS egyik zászlajával Amerliben
Ünneplő síita milicisták az IS egyik zászlajával Amerliben
STRINGER / Reuters

Az IS egységei válogatás nélkül öltek A férfiakat és a fiúkat teherautókra kényszerítették, kivitték őket a városból és végeztek velük. Maguktól csinálták. Nem volt parancsuk rá – hangzik az egyik túlélő vallomás. Azokat, akiket csak megsebesíteniük sikerült az első néhány lövéssel, kínszenvedésre ítélve magukra hagyták. Volt túlélő, akinek 12 napon át kellett bujkálnia és néha halottnak tettetnie magát a vérbe fagyott holttestek között.

Az ENSZ hétfőn jelentette be, hogy vizsgálóbizottságot küld Irakba az etnikai tisztogatások miatt. Az IS – mondta Flavia Pansieri, a világszervezet emberi jogi főbiztosának a helyettese – nem csak az etnikailag kurd jazidieket vette célkeresztbe, hanem üldözi és erőszakkal téríti a vasárnap az ostromgyűrűjéből felszabadított Amerli síita türkménjeit és a shabakokat, a vallási kisebbségek közül pedig a kakaikat és a keresztényeket is.

A siíta türkmének lakta várost vasárnap szbadították fel a szunnita szlsőségesek ostromgyűrűjéből
A siíta türkmének lakta várost vasárnap szbadították fel a szunnita szlsőségesek ostromgyűrűjéből
Youssef Boudlal / Reuters

Egy terrorista fenevaddal állunk szemben – nyilatkozta Mohamed Sia' al-Szudani iraki emberi jogi miniszter az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) a genfi ülésén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.