Kihallgatták DSK-t a franciák

A Nemzetközi Valutaalap korábbi igazgatója saját kérése nyomán állhatott az ügyészség elé. Dominique Straauss-Kahnt egy francia újságírónő vádolja nemi erőszakkal.

Tanúként hallgatta ki - saját kérésére - Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap(IMF) volt vezérigazgatóját hétfőn a párizsi rendőrség a politikus-közgazdász ellen erőszak kísérlete miatt tett feljelentés alapján indított nyomozás keretében - közölték Strauss-Kahn ügyvédjei.

A volt IMF-vezért Tristane Banon újságíró júliusban jelentette fel azzal a váddal, hogy 2003-ban meg akarta őt erőszakolni. Az Egyesült Államokban akkor már folyt az a nyomozás, amelyet májusban indítottak Strauss-Kahn ellen, mert egy szobalány azzal vádolta, hogy orális szexre kényszerítette és meg akarta erőszakolni a New York-i Sofitel szállodában. Az illetékes amerikai ügyész kérésére azonban a bíróság augusztus 23-án ejtette a vádakat, Strauss-Kahn pedig szeptember 4-én hazatért Párizsba.

A franciaországi ügyben a rendőrség már több olyan közéleti személyt kihallgatott - egyebek mellett François Hollande-ot, a szocialisták korábbi vezetőjét - akiknek Banon saját állítása szerint 2003-ban azonnal elmondta, hogy mi történt közte és Strauss-Kahn között.

A volt IMF-vezér ügyvédjei azt közölték: a politikus maga kérte mielőbbi kihallgatását, amely egyébként várható volt a nyomozás lezárása előtt. Strauss-Kahn tagad minden vádat, és már korábban feljelentést tett Banon ellen rágalmazás címén.

Banon azt állítja, hogy Strauss-Kahn egy interjú alkalmával erőszakoskodott vele egy üres párizsi lakásban. Amennyiben az ügyészség szexuális zaklatásnak minősíti az esetet, nem indulhat eljárás, miután az elévülési idő Franciaországban három év. Az erőszak kísérletének esetében viszont az elévülési idő tíz év, amely Tristane Banon panaszát illetően 2013 januárjában jár le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.