Kihallgatták a spanyol király lányát

Ez volt az első alkalom, hogy az uralkodóház valamelyik tagjának egy bűnügyi vizsgálat keretében meg kellett jelennie a törvény előtt. Vádat egyelőre sem Krisztina hercegnő, sem a férje, a válogatott kézilabdázóból üzletemberré vedlett Inaki Urdangarin ellen nem emeltek.

Egy Palma de Mallorca-i bíróságon szombaton gyanúsítottként hallgatták ki Krisztina hercegnőt, I. János Károly spanyol király legkisebbik lányát. Krisztinának a férje, Inaki Urdangarin adócsalási ügye miatt kellett megjelennie a törvény előtt. Ügyészségi gyanú szerint Urdangarin az üzlettársával, Diego Torresszel együtt összesen 5,8 millió eurónyi közpénzt tüntetett el az adóhatóság elől. Ezeket a közpénzeket a Nóos Intézet kapta a valenciai és a Baleár-szigeteki tartományi kormánytól sportesemények rendezésére. Az összeg egy része az egyik családi vállalkozásba, az Aizoonba folyt tovább, majd eltűnt az adóhatóság szeme elől. Krisztina az Aizoon egyik résztulajdonosa. Szombaton ebben a minőségében kellett felelnie a vizsgálatot vezető bíró, Juan Castro kérdéseire.

Vádat egyelőre sem a hercegnő, sem Urdangarin ellen nem emeltek. A spanyol monarchia történetében még nem volt példa arra, hogy a királyi család valamelyik tagját bűnügyi vizsgálat keretében beidézzék. Azt Krisztina és a férje is tagadja, hogy bármi rosszat tett volna, és ragaszkodnak mindkettejük ártatlanságához.

A Nóos-ügyként ismert per már a botrány kitörése óta, három éve címlaptéma a spanyol sajtóban, I. János Károly tavalyelőtti botswanai elefántvadászata mellett a másik botrány, amely csak arra jó, hogy megtépázza a Spanyolországban eddig köztiszteletben álló királyi ház nimbuszát. (I. János Károlyt a spanyolok azért kedvelik, mert markáns szerepet vállalt a Franco-diktatúra utáni demokratikus átmenet alatt.) A Palma de Mallorca-i bíróság épületénél szombat délelőtt több száz ember gyűlt össze tüntetni. „Le a koronával!” – kiáltották, miközben a hercegnő alig száz méterre kiszállt abból a szerény Ford C-Maxból, amely az épületig vitte. Jó napot! – vetette oda mosolyogva az összegyűlt újságírók seregének, mielőtt eltűnt volna az ajtó mögött.

A zárt ajtók mögött tartott kihallgatásról nem sok részlet szivárgott ki. Egy ügyvéd, Manuel Delgado annyit azért elárult, hogy Krisztina végig nyugodtan viselkedett, már csak azért is, mert minden úgy történt, ahogy előre megbeszélték: a hercegnő élt a jogával, és elzárkózott a választól azokra a kérdésekre, amelyek kompromittálhatták volna. „Amivel nincs tisztában, arról nem beszél. Ennyi az egész” – mondta az ügyvéd. A tárgyalóteremben a 48 éves hercegnőt egyébként állítólag a bíróval, Castróval szemben ültették le, akinek a feje felett I. János Károly portréja lógott.

Spanyolországban most 26 százalékon áll a munkanélküliség, a gazdaságot majdnem a mélybe rántotta a begyűrűző válság, így sokan némi joggal kérdezik, miért kellett az amúgy rogyadozó egészségű, 76 éves királynak ilyen időkben szafarira mennie, a hercegi pár pedig miből rendezett fényűző estélyeket azon a barcelonai rezidencián, amelyet Urdangarin óvadékaként később lefoglaltak a hatóságok.

Ha Krisztina nem tud elszámolni a Nóostól az Aizoonnak átutalt 1,2 millió euróról, Castro dönthet a vádelemelés mellett, a dolog vége pedig akár börtönbüntetés is lehet – Spanyolországban az évi 120 ezer euró feletti jövedelmek eltitkolásáért ez jár. Ettől függetlenül megfigyelők szerint a királyi család érezhetően szeretne minél előbb túllenni az ügyön, hogy helyreállítsa a megrendült bizalmat és visszanyerje a régi népszerűségének legalább egy részét.

Krisztina hercegnő szombaton, útban a Palma de Mallorca-i tárgyalóterem felé
Spain's Princess Cristina, daughter of King Juan Carlos, arrives at a courthouse to testify before judge Jose Castro over tax fraud and money-laundering charges in Palma de Mallorca February 8, 2014. The princess, 48, faces preliminary charges of tax fraud and money laundering linked to her use of funds from a shell company she co-owned with her husbandInaki Urdangarin, who is charged with crimes including embezzling 6 million euros of public money. REUTERS/Paul Hanna
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.